In Rusia, campania electorala pentru alegerile prezidentiale de duminica este pe ultima suta de metri. Mai sunt doua zile pana cand rusii vor veni la urne sa dea votul unuia dintre cei patru candidati dornici sa ocupe fotoliul de la Kremlin.

Cartile sunt facute si deja toata lumea stie cine va fi marele castigator, dupa ce Vladmir Putin si-a anuntat public sprijinul pentru prim-vicepremierul rus Dmitri Medvedev. Din acest motiv, presa de la Moscova apreciaza ca aceasta a fost cea mai plictisitoare campanie electorala din perioada post-comunista.

II prezentam pe cei patru candidati la alegerile prezindentiale din Rusia care isi vor incerca puterile duminica, 2 martie.

Dmitri Medvedev - un politicia misterios

Dmitri Medvedev
Foto: Associated Press
Dmitri Medvedev, candidat al partidului Rusia Unita pentru alegerile prezidentiale de duminica, este un personaj discret care nu a candidat niciodata pentru o functie politica. In varsta de 42 de ani, Medvedev ocupa functia de viceprim-ministru si, in acelasi timp, este presedintele gigantului energetic Gazprom.

Medvedev provine din elita de la Sankt Petersburg, orasul natal al presedintelui Putin. Este de profesie avocat, absolvind cursurile facultarii de drept in anul 1987.

In 1999 este numit adjunct al sefului aparatului guvernamental. In acelasi an, se muta la presedintie, ca adjunct al sefului adminstratiei prezidentiale. In 2000 este numit prim adjunct al sefului administraiei prezidentiale, intre 2000-2001 este presedinte al Consiliului director al Gazprom, iar incepand din 2002 - presedinte al Consiliului director al aceleeasi companii. Din septembrie 2003 este sef al admitratiei prezidentiale, pentru ca in noiembrie 2005 sa fie numit adjunct al primului ministru.

Nominalizat drept candidat chiar de presedintele Putin, Dmitri Medvedev este creditat de institutele de sondare a opiniei publice cu o cota mare de popularitate, in general peste 60%. Se apreciaza ca popularitatea sa se datoreaza apropierii de Vladimir Putin, pe care il cunoaste de mai bine de 17 ani. Medvedev promis ca va continua actuala linie pe care se afla Rusia, dar a indicat ca vrea sa puna mai mult accent pe chestiuni legate de educatie si sanatate, precum si pe lupta cu coruptia.

Daca va castiga alegerile, Dmitri Medvedev va deveni, la cei 42 de ani ai sai, cel mai tanar lider rus dupa tarul Nikolai al II-lea.

Vladimir Jirinovski - animatorul politicii din Rusia



Vladimir Jirinovski
Foto: Associated Press
Ultranationalistul Vladimir Jirinovski, in varsta de 62 de ani, este considerat un maestru al spectacolului politic, fiind chiar protagonistul unor altercatii in parlament si la televizor.

In prezent, Jirinovski este vicepresedinte al Dumei de Stat, membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si liderul Partidului Liberal Democrat, a treia formatiune ca importanta din Duma.

De profesie avocat, liderul ultranationalist candideaza pentru a treia la functia de sef al statului, dupa esecurile din 1996 si 2000.

Jirinovski este considerat un aliat al Kremlinului si un critic vehement al Occidentului. In 2005, Jirinovski a socat opinia publica dupa ce a criticat aspu politica Statelor Unite, afirmand ca secretarul de Stat america, Condoleezza Rice, "are nevoie de compania soldatilor". "Are nevoie sa fie bagata la baraci, unde sa fie satisfacuta", a declarat acesta.

Liderul ultranationalist a renuntat la retorica anti-semita dupa ce, in 2001, a recunoscut ca tatal lui a fost evreu.

In cazul in care va fi ales, el promite ca va anula toate datoriile cetatenilor la banci, examenul la facultate sa se faca fara examen, toate femeile vor primi o alocatie de stat, iar preturile vor ramane neschimbate pana in 2009. Potrivit statisticilor, acesta este cotat cu circa 8% din sufragii.

Ghenadi Ziuganov - veteranul politicii ruse

Ghenadi Ziuganov
Foto: Associated Press
Ghenadi Ziuganov, candidatul Partidului Comunist rus la prezidentiale, este un veteran al politicii ruse, fiind activ pe scena politica inca din perioada sovietica.

In varsta de 63 de ani, Ziuganov este secretarul general al formatiunii politice din care face parte. Momentul sau de apogeu in cariera politica a fost atins la alegerile prezindentiale din 1996, cand s-a aflat foarte aproape de Boris Ieltin. El a mai candidat si in 2000, obtinand 30% din voturile electoratului, cu 23 de procente mai putin decat Vladimir Putin.

Liderul comunit a criticat vehement alegerile legislative din 2 decembrie, precizand ca acestea au fost nedemocratice. "Tara noastra este afectata de saracie", a declarat atunci Ziuganov.

El a apreciat ca partidul sau va dispune de sprijinul a cel putin o treime din electorat, in cazul in care "scrutinul va fi mai mult sau mai putin corect". "Cel de-al doilea tur este inevitabil daca alegerile prezidentiale vor fi corecte", a declarat acesta.

Sustinut in cea mai mare parte de pensionari si nostalgici ai epocii sovietice, Ziuganov promite ca va renationaliza resursele tarii si ramurile strategice ale industriei daca va iesi castigator. In opinia sa, "capitalismul este barbar".

Andrei Bogdanov - un candidat complet atipic

Andrei Bogdanov
Foto: Associated Press
Andrei Bogdanov, un mason declarat, este singurul independent care ravneste la functia de sef al statului rus. In varsta de 38 de ani, Bogdanov este de profesie politolog dar si mare maestru al lojii masonice din Rusia. Ca baza electorala pentru Bogdanov ar fi Partidului Democrat din Rusia, infiintat in anul 1990.

Dintre cei patru candidati el are cele mai putine sanse la alegeri, fiind cotat cu un procentaj de 1%. In cazul in care ar iesi castigator, acesta ar vrea sa anuleze serviciul militar obligatoriu si promite rusilor ca le va restitui economiile care le-au avut la CEC, in perioada comunista.

De asemenea, el considera necesara integrarea Rusiei in Uniunea Europeana, in urmatorii 10, si in NATO, dar abia atunci cand SUA nu va mai fi membra Aliantei, intrucat Rusia „are propriile interese nationale“, incompatibile cu ale americanilor.

Desi analistii politici au declarat ca Andrei Bogdanov a fost lansat in campanie de Kremlin pentru a da alegerilor un „aer de pluralism“, acesta a negat acuzatiile, precizand ca intentiile lui sunt cat se poate de serioase si crede in sansa lui.

Kasianov si Kasparov s-au retras prematur din cursa electorala

Doi dintre liderii redutabili ai opozitiei nu candideaza pe 2 martie, fostul ministru de finante in vremea lui Ieltin, Mihail Kasianov, si campionul mondial la sah, Garry Kasparov.

Kasparov, liderul coalitiei de opozitie "Cealalta Rusie", a abandonat cursa la sfarsitul anului trecut, pe motiv ca ii este imposibil sa gaseasca o sala in care sa isi reuneasca toti sustinatorii, la Moscova. El crede ca initiativele sale au fost obstructionate de actuala putere.

Candidatura lui Mihail Kasianov a fost blocata in luna ianuarie, pe motiv ca unele semnaturi care ii sustineau candidatura ar fi fost false. In urma verificarii listelor depuse de Kasianov la Comisia electorala centrala au fost descoperite 15,57% din semnaturi incorecte, fapt ce a dus la "descalificarea" fostului ministru.

Surse: BBC News, Pravda, AFP, Rador