Orchestra filarmonica din New York, dirijata de Lorin Maazel, a sustinut in premiera un concert simfonic la Phenian, capitala Coreei de Nord. Evenimentul, care a avut loc marti seara la Grand Theater din Phenian, a reprezentat un schimb cultural fara precedent ce vizeaza imbunatatirea relatiilor dintre statul comunist si SUA, anunta BBC News.

Spectacolul a inceput cu intonarea imnurilor celor doua tari, dupa care a urmat interpretarea unor arii celebre de Wagner, Dvorak si Gershwin. Deschiderea spectacolului cu imnul american a fost una din conditiile puse de orchestra filarmonica pentru a accepta invitatia oficialilor nord-coreeni.

Cei peste 1.500 de invitati au aplaudat indelung concertul Filarmonicii, transmis in direct de televiziunile din intreaga lume. Desi in public nu a fost prezent niciun responsabil american, spectacolul din capitala nord-coreeana a coincis cu vizita Condolizeei Rice la Beijing. Ea a cerut Chinei sa faca uz de influenta asupra aliatului sau pentru a se depasi recentului impas aparut in chestiunea programului nuclear nord-coreean.

Concertul are loc la un an de la incheierea unui acord intre Coreea de Nord, Coreea de Sud, SUA, China, Rusia si Japonia, care prevede inchiderea programului nuclear nord-coreean, in schimbul unor avantaje economice si diplomatice. Multi americani s-au opus acestui concert, motivand ca evenimentul va fi doar un instrument de propaganda pentru dictatorul nord-coreean Kim Jong Il.

Orchestra este cea mai veche din Statele Unite si are peste o suta de instrumentisti.

Filarmonica din New York, in concert la Phenian