Premierul sarb Vojislav Kostunica a cerut Administratiei de la Washington sa anuleze decizia de recunoastere a independentei regiunii Kosovo, pe care a luat-o saptamana trecuta, informeaza editia electronica a postului de radio B 92. Kostunica a afirmat ca, in acest fel, normele dreptului international vor fi din nou restabilite.

"Statele Unite ale Americii trebuie sa anuleze decizia de recunoastere a unui stat fantoma pe teritoriul Serbiei si sa creeze conditii pentru Consiliul de Securitate al ONU sa confirme validitatea Rezolutiei 1244, care garanteaza suveranitatea si integritatea teritoriala a Serbiei", a afirmat seful executivului de la Belgrad.

"Acesta este modul corect de a implementa din nou principiile fundamentale ale legilor internationale si ale Chartei ONU in regiunea Balcanilor", a adaugat Kostunica.

Premierul sarb a afirmat, de asemenea, ca SUA sunt responsabile pentru asigurarea stabilitatii si pacii in regiune, prin confirmarea Rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate.

Kostunica a avertizat ca "altfel, continuarea unei politici de forta nu va face altceva decat sa adanceasca criza care submineaza fundatiile ordinii mondiale si ameninta pacea si stabilitatea, nu doar in Balcani".

Premierul sarb a multumit si tarilor care nu au recunoscut "statul fantoma de pe teritoriul Serbiei". Kostunica urmeaza sa se intalneasca luni, la Belgrad, cu o delegatie din Federatia Rusa, condusa de posibilul succesor al lui Vladimir Putin la Kremlin, Dmitri Medvedev.

12.00 Dmitri Medvedev si Serghei Lavrov au ajuns la Belgrad, unde vor avea discutii, pe tema Kosovo, cu liderii sarbi

12.45 Reprezentantul rus la NATO sustine ca Rusia nu va folosi forta in problema Kosovo.

13.45 Sarbii din Mitrovica demonstreaza, din nou, impotriva independentei Kosovo.

14.05 Rusia si-a reiterat, prin vocea lui Dmitri Medvedev, sprijinul pentru integritatea teritoriala a Serbiei

14.45 NATO a anuntat ca vrea "sa utilizeze la maximum" cooperarea cu Serbia in privinta Kosovo

16.00 Ministrul sarb pentru Kosovo, Slobodan Samardzici, s-a intalnit cu seful UNMIK din provincie, caruia i-a transmis ca sarbii din regiune se opun independentei

17.30 Sarbii din Republica Srpska au anuntat organizarea, marti, a unui protest de amploare la Banja Luka

18.50 Zece politisti kosovari, raniti intr-o demonstratie a rezervistilor sarbi la frontiera dintre Serbia si Kosovo