Rusia este gata sa-si retraga trupele de mentinere a pacii din Transnistria daca Moldova garanteaza ca nu va adera la NATO, scrie Nezavisimaia Gazeta intr-o analiza pe aceasta tema. Vizita la Moscova a presedintelui Vladimir Voronin, din luna ianuarie, a generat un val de speculatii atat in capitala rusa, dar si la Chisinau si Tiraspol.

„Nu exista planuri secrete in privinta Republicii Moldova. Rusia este interesata in stabilitatea regiunii, in dezvoltarea ei economica si in cresterea increderii intre parti. Si, desigur, insistam asupra respectarii intereselor rusesti”, a incercat, intr-o discutie cu NG, sa spulbere orice unda de indoiala o sursa importanta din MAE moscovit.

Iar unul din interesele majore il constituie pastrarea statului de neutralitate a Moldovei, obtinerea de garantii ca aceasta fosta republica sovietica nu va adera, pe viitor, la NATO. Moment care, in opinia Moscovei, trebuie consfintit inclusiv in documentele care vor fixa reglementarea conflictului transnsitrean, in documente internationale, asa cum, la timpul respectiv, au procedat Austria si Finlanda.

„UE, NATO, Rusia si SUA trebuie sa garanteze neutralitatea Moldovei, faptul ca acest stat nu va intra in blocuri militare, ca pe teritoriul ei nu vor fi desfasurate trupe militare straine”, a declarat interlocutorul anonim al NG. De asemenea, se impun o serie de masuri de incredere intre Chisinau si Tiraspol. Pozitia Rusiei in privinta fortelor de mentinere a pacii ramane aceeasi – ele se vor retrage imediat dupa reglementarea completa a conflictului”.