Alegatorii din 24 de state americane sunt chemati la urne marti in cadrul unor alegeri preliminare ce ar putea sa clarifice situatia nominalizarilor in cele doua partide importante de pe scena politica de peste Ocean, republican si democrat.

"Super Tuesday", cum este cunoscuta aceasta zi in calendarul electoral american, va decide mai mult de jumatate dintre delegatii ce vor participa, in vara, la Conventiile nationale ale celor doua partide pentru a-i desemna pe candidatii republican si democrat in cursa pentru Casa Alba.

Potrivit sondajelor de opinie, republicanul John McCain are un avans important in fata principalului sau contracandidat, Mitt Romney. Un sondaj de opinie il crediteaza pe McCain cu 48%, in timp ce fostul guvernator de Massachusetts va strange 24% dintre voturi. Alti doi candidati la nominalizarea republicana, Mike Huckabee si Ron Paul, sunt creditati cu sanse reduse.

Lupta stransa intre democrati

In tabara democrata insa, cursa electorala care-i opune pe Hillary Clinton lui Barack Obama este stransa.

Un sondaj realizat de cotidianul Washington Post si postul de televiziune ABC a dezvaluit ca avansul senatorului de New York in fata lui Barack Obama s-a redus la 4%. Alte sondaje pre-electorale sustin ca cei doi rivali se afla umar la umar in California, stat care joaca un rol cheie in desemnarea delegatiilor. California asigura 370 dintre cei 2.025 de candidati ce sunt necesari pentru a obtine nominalizarea in cadrul Conventiei Nationale a Partidului Democrat, ce se va desfasura la sfarsitul lunii august in Denver (Colorado).

Candidatii din cele doua tabere au folosit ultimele zile inaintea alegerilor de marti pentru a-si promova si mai viguros mesajele.

Candidatii democrati au vizitat state din nord-estul Americii. Hillary Clinton a afirmat la o intrunire electorala in Connecticut ca, in ultimii 16 ani, a fost "testata" in luptele impotriva republicanilor, ce continua sa prezinte clipuri electorale negative la adresa sa.

Barack Obama a replicat insa ca republicanii nu o vad pe fosta Prima Doamana a SUA drept o figura catalizatoare in Partidul Democrat si ca doar el ar putea sa-l infranga pe senatorul republican de Arizona, John McCain, in cadrul alegerilor din noiembrie pentru presedintia Americii. Obama a participat la un miting in New Jersey, unde a obtinut sprijinul actorului Robert de Niro.

John McCain pare favorit in tabara republicana

In tabara republicana, Romney a afirmat ca McCain "nu intelege economia", in timp ce senatorul de Arizona s-a declarat fericit ca "a strans sustinerea tuturor partilor din partid" si a declarat ca este "de departe mult mai conservator" decat fostul guvernator de Massachusetts.

In ultimele ore dinaintea scrutinului de marti, candidatii isi vor continua in mod agresiv campania electorala. Clinton si Obama se vor afla in Connecticut si Massachusetts, McCain se va afla si el in Massachusetts, in timp ce Mitt Romney se va deplasa in California.

Alegerile de marti se vor desfasura in Arizona, Arkansas, California, Colorado, Connecticut, Delaware, Georgia, Illinois, Massachusetts, Minnesota, Missouri, New Jersey, New York, Oklahoma, Tennessee, Utah (in ambele partide), Idaho, Kansas si New Mexico (Partidul Democrat), Montana, West Virginia (Partidul Republican).

Candidatii democrati se vor lupta in ziua de "Super Tuesday" pentru 1.681 de delegati (din totalul de 2.025 necesari pentru nominalizare), in timp ce, in tabara republicana, sunt la mijloc 1.020 de delagati (din totalul necesar de 1.191).