În 2003, cercetătorii finlandezi din domeniul securității, Tomi Tuominen și Timo Hirvonen, se aflau la o conferință de securitate, când unul dintre colegi a realizat că laptopul i-a fost furat din camera de hotel. Hoțul nu a lăsat nici un indiciu privind modul în care intrase - nu existau urme de intrare forțată și nimic în registrele software ale hotelului, potrivit Motherboard.

Bresa securitateFoto: Hotnews

Evenimentul i-a inspirat pe cei doi, care acum lucrează la compania de securitate F-Secure, să înceapă cercetarea sistemelor de securitate ale hotelului. După 15 ani de muncă, au reușit să descopere o vulnerabilitate majoră într-o încuietoare folosită de hoteluri din întreaga lume care ar fi oferit cercetătorilor o cheie ce ar putea funcționa cu "milioane de uși".

Tot ce ai nevoie pentru a deschide o ușă dintr-un hotel care folosește încuietori Vision, create de o companie numită VingCard, este un card de acces expirat cu mult timp în urmă. Folosind un Proxmark3, un cititor RFID care costă aproximativ 1 200 de lei, orice răuvoitor poate citi cheia de acces și poate genera mai multe chei de același tip.

Potrivit lui Tuominen și Hirvonen, acest dispozitiv este capabil să utilizeze un software personalizat, realizat de cercetători, pentru a genera cheile pentru orice ușă din hotel în doar câteva minute.