Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat ca tara sa se opune categoric declararii unilaterale a independentei provinciei Kosovo, transmite CNN.

Vladimir Putin a declarat ca independenta regiunii "va cauza daune importante intregului sistem de legi internationale, va aduce consecinte negative pentru Balcani, pentru intreaga lume si pentru stabilitatea din alte regiuni".

"Pozitia Rusiei in aceasta problema se bucura de sprijin si in randul politicienilor din Europa, care, indiferent de presiunile politice determinate de disciplina de bloc, in primul rand din structurile NATO, si care dau dovada de curaj politic, demonstreaza independenta in cuget si, conform bunelor traditii de cultura politica, tind sa promoveze principiile democratiei si justitiei pe arena internationala", a mentionat Putin.

Liderul de la Kremlin a afirmat ca oficialii de la Belgrad pot conta pe Moscova ca pe un "prieten si partener de incredere".

Putin a facut aceste declaratii dupa intalnirea de la Moscova cu o delegatie sarba.

Dmitry Rogozin, noul ambasador al Federatiei Ruse la NATO, ceruse joi Serbiei sa se opuna declararii independentei Kosovo, afirmand ca acest lucru ar deschide o "cutie a Pandorei".

Premierul kosovar Hashim Thaci a afirmat, tot joi, ca declararea independentei provinciei este "o chestiune de zile".

"Exista cateva proceduri pe care trebuie sa le respectam si cateva consultatii", a afirmat oficialul dupa o intalnire cu ministrul de externe al UE, Javier Solana. Thaci a adaugat ca declararea independentei va fi facuta in coordonare cu UE si SUA.

Kosovo apartine tehnic inca Serbiei, care se opune independentei provinciei.

Statele membre ale Uniunii Europene au cerut autoritatilor din Kosovo sa nu declare independenta regiunii inainte de trimiterea in zona a unei misiuni civile formata din aproximativ 1.800 de persoane.

Dmitry Rogozin, noul ambasador al Federatiei Ruse la NATO, a cerut Serbiei sa se opuna declararii independentei Kosovo, afirmand ca acest lucru ar deschide o "cutie a Pandorei".