Sistemul de aparare antiaeriana cu rachete Patriot ar fi ratat interceptarea unei rachete balistice de tip Scud lansata in urma cu o luna de catre rebelii Houthi din Yemen asupra Riyadului, capitala Arabiei Saudite, sustine New York Times citand o echipa de experti in domeniu. Initial autoritatile au anuntat ca interceptoarele Patriot au doborat cu succes racheta, iar presedintele Trump s-a folosit de ocazie sa laude sistemul american. Noi informatii, insa, arata ca focosul rachetei ar fi cazut in apropierea de tinta sa - aeroportul din Ryiad, in timp ce interceptoarele lansate de fortele saudite ar fi lovit sau chiar ratat tubul rachetei ce cadea spre pamant.

Sistemul anti-racheta Patriot de la RaytheonFoto: Raytheon

Fortele Saudite anunta ca au interceptat cu sistemul Patriot o racheta balistica. Presedintele Trump lauda sistemul / Romania, una din tarile ce va fi protejata de Patriot

In urma cu o luna fortele Saudite au anuntat ca au interceptat cu succes o racheta balistica lansata de rebelii Houthi din Yemen asupra capitalei Arabiei Saudite Riyad. Anuntul era privit ca o victorie a fortelor Saudite, dar si un motiv de lauda pentru Statele Unite care au furnizat sistemul de rachete Patriot de aparare anti-aeriana.

Ca urmare a evenimentului, presedintele SUA Donald Trump nu s-a ferit sa faca declaratii laudative in drumul sau spre Japonia, una dintre celelalte 14 tari care folosesc sistemul Patriot.

"Sistemul nostru a doborat racheta. Asa de buni suntem. Nimeni nu mai produce ce producem noi si acum le vindem in toata lumea", declara presedintele Trump.

Romania a decis sa achizitioneze si ea sistemul Patriot in configuratia sa cea mai moderna, un contract ce se va ridica la circa 3,9 miliarde de euro, cu prima baterie din cele sapte comandate urmand a junge in tara din 2019. Aici detalii.

Experti citat de New York Times: A ratat sistemul Patriot interceptarea rachetei?

New York Times citeaza o echipa de experti in domeniul rachetelor care sustin ca focosul rachetei lansata de rebelii Houthi ar fi zburat neinterceptat deasupra fortelor Saudite si aproape si-a atins tinta, lovind aproape de capatul pistei aeroportului din Riyad, in zona terminalului de curse interne.

Autoritatile saudite nu au raspuns solicitarilor ziarului american, in schimb oficiali SUA au precizat ca se indoiesc ca interceptorii lansati de fortele saudite ar fi lovit racheta ostila, sugerand ca focosul rachete s-ar fi desprins de fapt de corpul rachetei si si-ar fi continuat drumul spre tinta.

O echipa de experti a cules informatii de pe numeroase retele sociale, le-a coroborat cu detaliile date de autoritati si a gasit semne cum ca povestea oficiala nu ar sta in picioare.

"Guvernele mint referitor la eficienta acestor sisteme de aparare antiaeriana. Sau sunt dezinformate, iar asta ar trebui sa ne ingrijoreze pe toti", a declarat analistul Jeffrey Lewis, cel care a condus echipa de cercetatori care a prezentat cazul pentru New York Times.

Racheta lansata de rebelii Houthi, de tipul Burqan-2: focosul si-ar fi continuat traiectoria si ar fi lovit aproape de un terminal al aeroportului din Riyad

Racheta lansata de rebelii Houthi din Yemes ar fi de tipul Burqan-2, o varianta a rachetei Scud folosite in Orientul Mijlociu. Racheta ar fi zburat circa 960 de km de la locul de lansare pana in zona aeroportului din Riyad.

Imediat dupa ce fortele Saudite au lansat interceptoarele Patriot mai multe ramasite ale rachetei ostile au inceput sa cada in mai multe zone din capitala Riyad. Autoritatile Saudite au declarat ca ramasitele care par a fi de la o racheta Burqan-2 indica o interceptare reusita, insa imaginile postate pe retelele sociale arata elemente ce tin de corpul rachetei si de modulul propulsor, nu si de la focos.

Analistii citati de New York Times sustin ca o astfel de racheta ce a zburat aproape 1000 de km ar fi cu siguranta gandita astfel incat, in faza terminala, focosul sa se separe de corp - tubul ar cadea spre pamant, in timp ce focosul, mai mic si mai greu de nimerit, si-ar continua drumul spre tinta.

Astfel s-ar explica de ce ramasitele identificate in oras par a fi doar de la corpul rachetei, indicand ca fortele saudite fie au ratat interceptarea rachetei, fie au interceptat doar "tubul" dupa separare in timp ce acesta cadea spre pamant.

In jurul orei locale 21:00, cam in acelasi timp in care ramasitele rachetei lansate de rebelii Houti incepeau sa cada prin capitala Riyad, o bubuitura puternica a zguduit terminalul de plecari interne de la Aeroportul International Regele Khalid. Imaginile video postate pe internet arata cum numeroase autospeciale de interventie se deplaseaza spre capatul unei piste de unde se ridica mult fum. Imaginile satelitare analizate de experti dupa incident arata si o zona dinspre capatul pistei 33R ce pare a fi fost afectata - minor, insa, fara a se distinge vreun crater al exploziei.

Chiar si asa, analistul Lewis sustine ca ratarea tintei cu un kilometru ar fi ceva normal pentru o racheta de tip Scud, iar incidentul arata ca rachetele rebelilor Houthi ar putea depasi sistemele de protectie ale fortelor Saudite.

Autoritatile saudite au declarat ca in apropierea aeroportului ar fi cazut tot niste ramasite ale rachetei interceptate, insa imaginile identificate de echipa de experti arata bateriile Patriot care au lansat interceptori s-ar fi aflat sub traiectoria pe care ar fi urmat-o focosul rachetei lansate de rebeli. Analistii sustin ca e greu de crezut ca o bucata din racheta sa fi zburat inca 20 de kilometri pana spre aeroport fata de restul ramasitelor cazute in oras.

Laura Grego, un expert in rachete din partea Union of Concerned Scientists citata de New York Times s-a aratat alarmata de faptul ca in incidentul analizat fortele Saudite ar fi lansat cinci interceptoare Patriot spre racheta balistica lansata de rebelii Houthi.

"Tragi cu cinci interceptoare spre racheta si toate rateaza? E socant pentru ca acest sistem ar trebui sa functioneze", a declarat Greco.