Proiectul de lege pentru achizitia sistemelor de rachete sol-aer cu bataie mare Patriot a fost publicat de catre Ministerul Apararii. Pentru achizitia celor 7 baterii Patriot Romania va plat circa 3,9 miliarde de dolari, iar prima plata in valoare de 764,78 milioane de dolari va fi facuta pana la finalul anului 2017.

Rachete Patriot pentru aparare anti-aerianaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Textul Proiectului de lege pentru achizitia sistemului Patriot (.doc, ~24KB)

Expunerea de motive pentru legea de achizitie a sistemului Patriot (.doc, ~51KB)

Romania va cumpara din Statele Unite 7 sisteme/baterii de rachete Patriot, compuse din cate patru lansatoare si un radar. Patru dintre baterii vor intra in dotarea Fortelor Aeriene Romanei, iar trei in dotarea Fortelor Terestre.

In expunerea de motive a proiectului de lege elaborat de MApN se arata si ca "prin aceasta achizitie se asigura compatibilitatea intrinseca cu rachetele sol-aer cu bataie medie HAWK, aflate in inzestrare si produse de acelasi furnizor, precum si realizarea unei aparari aeriene stratificate".

In expunerea de motive mai apare trecut, la capitolul impact financiar, ca pentru anul 2017 statul roman va cheltui 3.686.287.000 de lei, adica circa 943 de milioane de dolari.

In textul proiectului de leges, insa, se precizeaza ca "Primul sistem de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM) dintre cele achizitionate potrivit alin. (1) lit. a) va fi contractat pana la sfarsitul anului 2017, in configuratia si contravaloarea in lei a sumei de 764,78 milioane USD, prin primul contract de stat de tip LOA, la care se adauga TVA".

In luna iulie Departamentul de Stat american si-a dat acordul pentru o posibila vanzarea catre Romania a 7 sisteme de rachete Patriot in configuratia 3+ cu urmatoarele componente:

- 7 AN/MPQ-65 radar sets

- 7 AN/MSQ-132 engagement control stations

- 13 antenna mast groups

- 28 M903 launching stations

- 56 Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) missiles

- 168 Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE) missiles

- 7 Electrical Power Plants (EPP) III

In aprobarea vanzarii catre Romania de sisteme Patriot, Defense Security Cooperation Agency preciza ca nu exista o componenta de off-set, fiind vorba de un acord guvern la guvern.

Cu toate acestea, compania americana Raytheon a semnat in urma cu o saptamana un memorandum de intelegere cu Aerostar Bacau in vederea unei cooperari in cazul in care Romania va finaliza achizitia de rachete Patriot.

Memorandumul semnat ofera "oportunitatea industriei romanesti de aparare sa contribuie la producerea si mentenanta fiecarui sistem Patriot livrat in Romania", se arata intr-un comunicat al Raytheon.

Posibilele cai de colaborare pe care le analizeaza Raytheon si Aerostar includ productia de componente si subansamble, productia, repararea si retehnologizarea ansamblurilor electrice si de comanda, Servicii de mentenanta pentru sistemele Patriot din Romania, precum si furnizarea de piese de schimb, asistenta tehnica, modernizari ale sistemelor si intretinerea periodica a acestora.