Dupa retragerea liberalilor din negocierile pentru noua coalitie de guvernare in Germania, calea spre o noua Mare Coalitie (GroKo) s-a redeschis. Insa nu fara obstacole. Iar unul dintre acestea e legat de sistemul asigurarilor de sanatate. SPD conditioneaza GroKo de asa-numita asigurare civila (Bürgerversicherung) „cu o piata de asigurari comuna si fara medicina pe doua nivele”, dupa cum a declarat expertul SPD, Karl Lauterbach. Aceasta inseamna o puternica lovitura data asigurarilor de sanatate private. Pentru Uniune, acest lucru este de neconceput.

Asigurare de sanatate obligatorie si privataFoto: Hotnews

Prin introducerea asigurarii civile, SPD doreste un sistem de sanatate mai echitabil. Planificari la medic mai rapide, acces la saloane cu un pat si tratament efectuat de medicul sef pentru orice asigurat, cere, printre altele, SPD-ul, in reforma sa pentru sistemul de sanatate. Aceasta inseamna eliminarea, din noul sistem, a privilegiilor pacientilor asigurati privat.

Uniunea CDU/CSU a respins propunerea SPD. „La asa ceva nu poate participa Uniunea”, a declarat vicepresedinta CDU, Julia Klöckner. Iar presedintele gruparii regionale a CSU, Alexander Dobrindt, a avertizat cu privire la „prea multe linii rosii”, care apar chiar de la inceputul discutiilor de formare a coalitiei de guvernare. El a adaugat faptul ca „un partid cu 20% nu-si va putea impune 100% din solicitari”.

Insa o asigurare de sanatate civila egalitara, in cadrul careia sa fie contopita asigurarea de stat si cea privata este o tinta veche a SPD. In cadrul negocierilor pentru formarea GroKo din 2013, SPD nu si-a putut impune conditiile. Insa acum situatia s-a schimbat, iar Uniunea este in mare impas.

Deoarece negocierile in vederea unei coalitii Jamaica, cu liberalii (FDP) si Verzii, au esuat, iar alegerile anticipate nu sunt dorite, pentru ca ar putea crea culoar si mai favorabil nationalistilor de la AfD, Uniunea se intoarce din nou spre vechiul partener de guvernare, sperand in gasirea de solutii comune pentru formarea unei noi majoritati in Parlament.

Astfel, social-democratii germani speculeaza ocazia de a-si spala rusinea slabului scor in alegerile din septembrie si de a-si impune o parte din programul lor de guvernare. S-ar putea numi santaj, daca nu s-ar numi politica, asa cum functioneaza ea, in general.

Dar ce este aceasta asigurare civila? In prezent, in Germania exista doua sisteme de asigurari de sanatate: cel obligatoriu si cel privat. Prin asigurarea civila solidara, acest dublu sistem ar fi abrogat. Toti cetatenii, indiferent de venituri, ar trebui sa plătească intr-un sistem uniform de asigurare si sa beneficieze in mod egal de acesta.

Contribuțiile ar depinde de nivelul veniturilor, iar angajatii și angajatorii ar plati in cuantumuri egale. In prezent, cota angajatorului este inghetata la 7,3%, iar pentru angajati se percep contributii suplimentare.

Asigurarea civila de sanatate, in conceptia SPD, ar oferi acces egal la prestatiile medicale. Totodata, onorariile pentru prestatiile medicale ar fi egalizate. Promotorii reformei sunt de parere ca si incasarile la nivelul asigurarilor de stat s-ar majora, prin cresterea numarului celor care cotizeza la asigurarea medicala de baza.

Criticii proiectului de reforma argumenteaza prin faptul ca scaderea competitiei ar duce la servicii medicale de mai slaba calitate si la pierderea de locuri de munca, in sectorul de sanatate privat.