Presedintii rus, turc si iranian au convenit miercuri, la capatul unui summit consacrat crizei siriene, sa organizeze un Congres, in Rusia, care sa reuneasca regimul si opozitia, a anuntat Vladimir Putin, citat de AFP.

"Presedintii Iranului si Turciei au sustinut initiativa unui congres national sirian" la Soci, a spus Putin, la finalul discutiilor cu Recep Tayyip Erdogan si Hasan Rohani.

Acesta a adaugat ca acest congres, a carui data nu a fost stabilita, va servi drept "stimulent" pentru rezolvarea conflictului sirian in cadrul procesului de pace organizat la Geneva sub egida ONU.

Presedintele Erdogan a precizat ca Ankara, Moscova si Teheranul "se vor coordona pentru pregatirea congresului national sirian".

Presedintele turc a precizat apoi ca "excluderea elementelor teroriste, care ameninta unitatea politica si integritatea teritoriala a Siriei precum si securitatea noastra nationala vor continua sa faca parte din prioritatile Turciei", o referire la gruparea kurda PYD si aliatul sau armat, YPG.

"Nimeni sa nu se astepte sa acceptam sa luam loc in aceeasi structura (...) cu o organizatie terorista", a adaugat el, parand sa se demarce, in acest punct, de omologii sai.