Productia mondiala de vin va scadea pana la cel mai mic nivel din 1961 si pana acum dupa ce vremea rea din vestul Europei a afectat viticultura din zona cu cea mai mare productie din lume, a anuntat marti organizatia internationala de profil, OIV, citata de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Se estimeaza ca productia mondiala din 2017 va scadea la 246,7 milioane de hectolitri, cu opt procente mai putin decat anul trecut, afirma Organizatia Internationala pentru Vita de Vie si Vin (OIV).

Declinul global este determinat de reducerea productiei din Uniunea Europeana, unde principalii trei producatori mondiali - Italia, Franta si Spania - consemneaza o prabusire a productiei.

Productia europeana de vin, afectata de problemele climatice, va scadea cu 14% in 2017in raport cu precedenta recolta, a anuntat joia trecuta FranceAgriMer, care se bazeaza pe cifrele Comisiei Europene.

Acest recul, care se traduce printr-un minim istoric, este cauzata in principal de problemele cu care s-au confruntat principalele trei mari bazine de productie: Italia (-21%), Franta (-19%) si Spania (-15%), potrivit sursei citate.

Franta a avut anul acesta cea mai slaba productie de struguri de dupa 1945 din cauza unui martie prea calduros, urmat de un inghet in aprilie,in regiuni viticole precum Bordeaux ajungandu-se la furturide struguri din podgorii.