Alegatorii din Lombardia si Veneto, doua dintre cele mai bogate regiuni din Italia, s-au pronuntat duminica, in cadrul unui referendum, in favoarea unei autonomii mai mari a regiunilor lor fata de Roma, anunta Reuters, citand rezultatele partiale.

Regiunile ItalieiFoto: Wikipedia

In Lombardia, 95% dintre participantii la referendum s-au pronuntat in favoarea sporirii autonomiei regiunii, arata primele rezultate partiale date publicitatii.

Si in Veneto, rezultatele partiale ale referendumului indica faptul ca localnicii isi doresc o autonomie sporita a regiunii.

"Doriti ca regiunea dumneavoastra sa dispuna de forme suplimentare si de conditii speciale de autonomie?", a fost intrebarea la care au fost invitati sa raspunda participantii la referendumul din Lombardia si Veneto.

Lombardia, regiune din nord in care se afla capitala financiara a Italiei, si Veneto, in care se afla orasul Venetia, reprezinta 30% din PIB-ul tarii.

Guvernatorii celor doua regiuni vor o autonomie mai mare, considerand ca nordul Italiei, mult mai bogat, sustine regiunile din sud ale Italiei, mai sarace. Cei doi conducatori, Roberto Maroni si Luca Zaia, vor competente suplimentare in privinta infrastructurii, a sistemului medical si a educatiei, dar si puteri in ceea ce priveste siguranta si imigratia, pentru care insa ar fi necesara o modificare a Constitutiei.

Acest referendum a avut loc la doar cateva saptamani dupa cel pentru autodeterminare din regiunea spaniola Catalonia, declarat illegal de Curtea Constitutionala de la Madrid. Insa spre deosebire de Spania, referendumul consultativ este prevazut in Constitutia Italiei.

Roberto Maroni, guvernatorul Lombardiei, a refuzat sa compare referendumul din Italia cu cel din Spania. "Noi nu suntem Catalonia. Ramanem in interiorul natiunii italiene cu o autonomie mai mare, in timp ce Catalonia vrea sa devina al 29-lea stat al Uniunii Europene. Noi nu. Deocamdata", a declarat el pentru Reuters.

Referendumul este sustinut de formatiunea Forza Italia a lui Silvio Berlusconi (centru-dreapta), de Miscarea Cinci Stele (populista) si de mai multe sindicate si organizatii patronale.