In Austria au loc duminica alegeri parlamentare, scrutin in care un tanar conservator spera sa invinga extrema dreapta cu mijloacele ei, luand o pozitie dura in privinta migrantilor si promitand ca va impiedica o repetare a crizei europene a migrantilor, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul de externe Sebastian Kurz, in varsta de doar 31 de ani, a dus Partidul Poporului (conservatori) pana pe primul loc al sondajelor de opinie dupa ce a ajuns, in mai, la sefia formatiunii. In anul anterior, sondajele erau dominate de Partidul Libertatii (extrema-dreapta).

Acum insa, Kurz este mare favorit in a deveni noul lider al Austriei.

El a promis ca va inchide principalele rute ale migrantilor din Europa, in Balcani si la Mediterana.

Social-democratii (SPO) cancelarului Christian Kern sunt in coalitie cu OVP-ul lui Kurz, dar Kurz a cerut renuntarea la aceasta alianta cand a preluat carma partidului sau, ceea ce a dus la aceste alegeri anticipate.

Sondajele de opinie plaseaza OVP pe prima pozitie, cu circa o treime dintre voturi, locul doi fiind disputat intr-o cursa stransa de social-democrati si de Partidul Libertatii.

Campania electorala a fost dominata de problema migratiei. Kurz vrea sa plafoneze alocatiile pentru refugiati mult sub nivelul celorlalte plati sociale si sa interzica altor straini sa primeasca astfel de plati pana cand nu locuiesc in tara timp de cel putin cinci ani.

El sustine ca vrea sa schimbe fata politicii austriece, care a fost dominata mai multe decenii de o alianta intre partidul sau si social-democrati. Oponentii spun ca el e doar o fata noua a unui partid vechi care este la putere, in diverse coalitii, de 30 de ani.