Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, sambata, intr-un interviu acordat El Pais, ca Guvernul sau ar putea face uz de prerogativele constitutionale pentru a suspenda autonomia provinciei Catalonia si pentru a impiedica secesiunea acesteia, potrivit Agerpres.

Mariano RajoyFoto: Agerpres/AP

Intrebat daca este pregatit sa invoce articolul 155 din Constitutia Spaniei, care ii permite sa destituie guvernul regional si sa organizeze alegeri anticipate in Catalonia, Rajoi a raspuns: "Nu exclud absolut nimic in limitele legii (...) In mod ideal, nu ar trebui sa fie necesara implementarea unor solutii extreme (...) Mi-ar placea ca amenintarea ca va fi declarata independenta sa fie retrasa cat mai curand posibil".

El a adaugat ca nu intentioneaza sa convoace alegeri anticipate si la nivel national.

Premierul provinciei Catalonia, Carles Puigdemont, urmeaza sa se adreseze marti parlamentului regional, iar ulterior forul legislativ ar putea discuta declararea independentei.

Premirul Mariano Rajoy a afirmat ca 4.000 de politisti trimisi in Catalonia cu ocazia referendumului pentru independenta de duminica trecuta vor ramane in provincie pana la incheierea crizei. Interventiile politiei impotriva secesionistilor s-au soldat cu aproximativ 900 de raniti. In ciuda eforturilor autoritatilor spaniole de a bloca desfasurarea consultarii populare, au votat peste 2,2 milioane din cei 5,3 milioane de cetateni ai provinciei, iar 90% din voturi au fost pentru secesiunea fata de Spania.

Zeci de mii de oameni au manifestat sambata in mai multe orase din Spania, cerand un dialog intre guvernul de la Madrid si cel provincial, de la Barcelona, pentru a pune capat crizei politice.