Justitia germana a anuntat joi ca a clasat ancheta privind scandalul prezumtivelor interceptari in masa de comunicatii efectuate de agentia americana NSA si serviciile secrete britanice in Germania, din lipsa de probe, scrie AFP.

Edward SnowdenFoto: Agerpres/AP

"Investigatiile legate de posibile supravegheri masive ale datelor de telecomunicatii de catre serviciile de informatii britanice si americane sunt incheiate", a precizat Parchetul federal din Karlsruhe (sud-vest), competent pentru dosare de spionaj.

Potrivit sursei citate, desi informatiile americane si britanice, ca si cele din alte tari, recurg la interceptari, nu exista "niciun element probant" care sa ateste ca au supravegheat "de maniera ilegala, sistematica si masiva" liniile telefonice sau de internet in Germania.

Scandalul a izbucnit in vara lui 2013 dupa dezvaluirile americanului iEdward Snowden, fost consultant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA), potrivit carora aceasta agentie a pus la punct un vast sistem de supraveghere a comunicatiilor, vizand in special germanii, timp de mai multi ani.

Dar, spune Parchetul german, desi dezvaluirile lui Edward Snowden au demonstrat capacitatile tehnice ale informatiilor americane, nu au adus nicio proba a unei activitati efectuate de NSA "in sau impotriva Germaniei".

In octombrie 2013, noi informatii care vorbeau de interceptarea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel au provocat tensiuni intre Berlin si Washington. "Spionajul intre prieteni nu merge", declara atunci Merkel.