Politistii spanioli au navalit duminica in sectiile de vot din Catalonia, confiscand urnele si buletinele de vot pentru a opri referendumul privind ruperea regiunii de Spania. Politia a spart usile pentru a intra in sectiile de votare, in timp ce catalanii strigau sfidator “Afara cu fortele de ocupatie!” si cantau imnul bogatei regiuni din nord-estul Spaniei. Peste 800 de persoane au fost ranite, in conditiile in care fortele de ordine au tras cu gloante de cauciuc si au folosit bastoanele. In ciuda interventiilor politiei, cozi de sute de persoane s-au format la sectiile de votare din Catalonia, noteaza Reuters. Guvernul Cataloniei afirma ca Guvernul de la Madrid va trebui sa raspunda in fata curtilor internationale pentru violentele politiei. In timp ce premierul spaniol Mariano Rajoy a sustinut, duminica seara, ca regiunea Catalonia nu a reusit sa organizeze referendumul pentru independenta, liderul separatist catalan Carles Puigdemont a declarat ca "In aceasta zi de speranta si suferinta, cetatenii Cataloniei si-au castigat dreptul de a avea un stat independent, sub forma unei republici" , el adaugand ca va trimite, in urmatoarele zile, Parlamentului Cataloniei, rezultatele inregistrate la referendumul de duminica, "pentru a actiona in conformitate cu rezultatele referendumului".Guy Verhofstadt a fost primul inalt oficial european care a rupt tacerea generalizata a UE fata de situatia de duminica din Catalonia: "Condamn clar ce s-a intamplat azi."

HotNews.roFoto: Hotnews

Desfasurarea evenimentelor de duminica din Spania:

00:30: Rezultatele preliminare indica o majoritate covarsitoare de catalani care au votat pentru independenta. (Reuters)

00:20: Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a declarat, duminica seara, ca "In aceasta zi de speranta si suferinta, cetatenii Cataloniei si-au castigat dreptul de a avea un stat independent, sub forma unei republici" , el adaugand ca va trimite, in urmatoarele zile, Parlamentului Cataloniei, rezultatele inregistrate la referendumul de duminica, "pentru a actiona in conformitate cu rezultatele referendumului". (Reuters)

22:15: Regiunea Catalonia nu a reusit sa organizeze, duminica, referendumul pentru independenta, a afirmat premierul spaniol Mariano Rajoy, care le-a multumit fortelor de ordine pentru faptul ca "au respectat legea si si-au facut treaba".

21.26In total, 761 de persoane au avut nevoie de interventia serviciilor de urgenta din Catalonia in timpul referendumului, potrivit departamentului de sanatate regional

21.01Mii de protestatari au ocupat Plaza del Sol, una dintre cele mai cunoscute piete din Madrid, si cer demisia premierului spaniol. “Pleaca, Rajoy. Aici noi suntem anti-fascistii”:

20.42Ministerul de interne spaniol a publicat un video cu un ofiter al Guardia Civil ce este lovit cu un scaun dupa ce a spart un geam pentru a intra intr-o sectie de votare:

20.31Guvernul Cataloniei: Guvernul de la Madrid va raspunde in fata curtilor internationale pentru violentele politiei

20.04 Autoritatile catalane au anuntat ca votarea se va opri la ora locala 20.00 (21.00 ora Romaniei), exceptie facand sectiile unde este coada la votare.

19.59Guy Verhofstadt, primul inalt oficial european ce rupe tacerea generalizata a UE fata de situatia de duminica din Catalonia: Condamn clar ce s-a intamplat azi

19.29Ministerul regional pentru sanatate spune ca sunt 465 de raniti dupa violentele politiei: 216 in Barcelona, 80 in Girona, 64 in Lleida, 53 in Terres de l’Ebre, 27 in Catalonia centrala si 25 in Tarragona. Doua persoane, ranite cel mai serios, sunt in spitale din Barcelona

19.04Cate sectii de vot au fost inchise din cele peste 2.000 anuntate de guvernul Cataloniei: Politia nationala spaniola a inchis 46, Guardia Civil alte 46 si politia regionala, Mossos, 244.

18.53Tensiunile dintre fortele de politie spaniole continua, scrie Guardian. In Sant Joan de Vilatorrada, o municipalitate la circa 50 km de Barcelona, membri ai Guardia Civil si politisti Mossos (forta regionala) au fost filmati cum se imbranceau cand Guardia Civil facea un raid la o sectie de votare:

18.22Ministerul spaniol de interne: 92 de centre "ilegale" de votare au fost inchise de politia nationala si de Guardia Civil (forta militara de ordine) in catalonia. Trei persoane, inclusiv o fata, au fost retinute pentru nesupunere si pentru atacarea unui ofiter.

Noua politisti si trei membri ai Guardia Civil au fost raniti pana acum

18.05 Primarul Barcelonei spune ca peste 460 de persoane au fost ranite si cere politiei sa inceteze imediat atacurile la adresa populatiei fara aparare.

17.16Numarul clipurilor ce arata brutalitatea politiei creste in continuare, ultimul aparut aratand cum politia ii bate pe pompierii care apara votantii catalani:

16.55 Meciul Barcelonei cu Las Palmas (Primera Division, etapa a saptea) se va disputa fara spectatori, din cauza incidentelor din Barcelona. Mai multe detalii aici.

16.08 Un nou clip, filmat intr-o scoala, arata polistii lovind cetatenii cu picioarele si aruncandu-i pe scari:

O alta inregistrare arata un atac al scutieriler:

15.41 Departamentul catalan pentru sanatate afirma ca 337 de persoane au fost tratate ca urmare a politiei in regiune

15.13Liderul partidului Podemos, Pablo Iglesias, a criticat violentele din Catalonia: “Daca ceva va rupe Spania va fi din cauza ca Partidul Poporului (al premierului Rajoy) si cei care il sprijina in Congres continua sa distruga democratia”.

14.48Continua sa apara imagini cu brutalitatea fortelor de ordine. Clipul de mai jos arata politisti lovind multimea cu bastoanele desi cei mai multi din fata lor tin mainile sus.

14.37: Garda Civila a rupt tacerea in privinta clipurilor ce arata brutalitatea folosita impotriva votantilor. Forta de politie afirma ca “rezista hartuirii si provocarilor” in timp ce isi indeplineste functia de “aparare a legii”.

14.30: Guvernul spaniol preseaza liderii catalani sa inceteze "farsa" privind referendumul

12.47: Serviciile de urgenta catalane anunta ca 38 de persoane au fost ranite, majoritatea avand rani minore, ca urmare a interventiei politiei pentru stoparea referendumului (Reuters)

Liderul catalan spune ca gestul politiei de a face uz de bastoane si gloante de cauciuc, o "violenta nejustificata", creeaza o imagine groaznica a Spaniei.

12.25: Politia spaniola a tras cu gloante de cauciuc pe o strada din Barcelona, in urma ciocnirilor declansate de blocarea de catre fortele de ordine a referendumului neautorizat, potrivit unor martori citati de ziarul El Periodico.

"Mai multe persoane raporteaza ca politia a tras cu gloante de cauciuc" la intersectia a doua strazi din Barcelona, a scris ziarul spaniol in pagina online, potrivit Reuters.

12.00: Guvernul catalan anunta alegatorii ca pot vota la orice sectie de votare vor

Guvernul regional din Catalonia a anuntat ca le va permite alegatorilor sa voteze la orice sectie de votare pe care o gasesc deschisa, daca sectia la care erau arondati a fost inchisa de politie, noteaza Reuters.

O alta masura luata pentru inlesnirea procesului de vot este aceea ca buletinele de vot printate acasa vor fi acceptate drept valide, a declarat Jordi Turull, purtatorul de cuvant al guvernului regional, intr-o conferinta de presa.

11.08: Liderul catalan Carles Puigdemont a votat la referendumul neautorizat, potrivit unor imagini difuzate de televiziunile locale

10.35: Garda Civila a intrat in sectia de votare din provincia Girona, unde liderul separatist catalan Carles Puigdemont urma sa voteze

10.12: Dube de politie si ambulante stau pregatite in apropiere sectiile de votare, unde au loc confruntari intre cei care vor sa voteze si fortele de ordine

10.09: Zeci de forte de ordine cu echipament antirevolta intervin la sectiile de votare, impingand oamenii afara (martor Reuters)

09.37: Politia nationala spaniola incepe sa intervina in sectiile de votare in care se doreste desfasurarea referendumului catalan, declarat ilegal, anunta ziarul El Pais, potrivit Reuters.

08.30: Alegatorii catalani au inceput sa blocheze usile sectiilor de votare pentru a preveni o interventie a politiei

08.00: Urne de vot si buletine de vot au fost aduse la unele sectii, a relatat presa locala, citata de Reuters.

Televiziunea catalana TV3 a difuzat imagini cu urne si buletine de vot pregatite la o sectie de votare dintr-o suburbie a Barcelonei.

Ziarul La Vanguardia a relatat de asemenea ca primele urne de vot au sosit in mai multe centre de votare.

Votul a fost programat sa inceapa la ora locala 09.00 (10.00, ora Romaniei), insa este neclar daca politia va permite ca acesta sa se desfasoare.

______

Referendumul, declarat ilegal de guvernul central al Spaniei, a aruncat tara in cea mai grava criza constitutionala din ultimele decenii si a crescut temerile privind declansarea unor violente de strada in cursul acestui test de vointa dintre Madrid si Barcelona.

Intariri ale Garzii civile spaniole, o forta nationala de politiei, au inceput de asemenea sa fie desfasurate inca din zori la Barcelona, unde aproximativ 100 de dube de politie au pornit spre capitala Cataloniei dinspre port, unde erau stationate, a relatat un martor pentru Reuters.

Mii de politisti au fost trimisi din intreaga Spanie pentru a impiedica desfasurarea referendumului neautorizat.

"M-am trezit devreme pentru ca tara are nevoie de mine", a spus Eulalia Espinal I Tarro, un pensionar de 65 de ani, care s-a asezat la coada impreuna cu altii 100 de oameni in fata unei sectii de votare, o scoala din Barcelona, la ora 05.00 dimineata, cu patru ore inainte de ora programata pentru inceperea votului.

"Nu stim ce se va intampla, dar trebuie sa fim aici", a adaugat el.