Autoritatile centrale spaniole au inchis sambata sistemul electronic de numarare a voturilor in Catalonia, in cadrul unor noi eforturi de a preveni desfasurarea, prevazuta pentru duminica, a unui referendum privind independenta regiunii, relateaza agentia DPA, citata de Agerpres.

Va fi sau nu referendum in CataloniaFoto: Agerpres/EPA

Blocand sistemul de numarare, Madridul "a anulat" efectiv referendumul, care a fost deja declarat ilegal, a declarat presei purtatorul de cuvant al guvernului de la Madrid, Inigo Mendez de Vigo.

Mai multi ofiteri ai Garzii Civile au afirmat anterior in cursul zilei ca au descins la centrul catalan de tehnologie si comunicatii, unde se afla software-ul pentru sistemul electronic de numarare a voturilor.

Aceasta "noua masura impotriva proclamarii ilegale" a referendumului "a avut loc in limitele legii", a afirmat purtatorul de cuvant.

Seful guvernului central, Mariano Rajoy, a subliniat de mai multe ori ca referendumul pentru independenta Cataloniei nu va avea loc niciodata.

Amintim ca guvernul spaniol a declansat o ofensiva in care foloseste toate mijloacele care ii stau la indemana pentru a opri referendumul pentru independenta din Catalonia, declarat ilegal de autoritatile de la Madrid.

Madridul a anuntat sambata ca politia a sigilat 1.300 din cele 2.315 scoli din Catalonia unde trebuia sa aiba loc scrutinul.

De asemenea, o sursa guvernamentala a dezvaluit ca 163 de scoli cu sectii de votare au fost ocupate de familii catalane. Locuitorii din regiune care sprijina referendumul au petrecut noaptea in scoli incercand sa se opuna ordinului politiei de a evacua si de a inchide sectiile de votare inainte de ora 6.00 dimineata a zilei de duminica. Scrutinul ar trebui sa inceapa la ora 9.00.

Fortele de ordine au ocupat si centrul de comunicatii al guvernarii regionale, dar liderul catalan Carles Puigdemont a declarat ca referendumul va merge oricum inainte.

"Totul este pregatit la peste 2.000 de puncte de votare, au urne si buletine de vot, tot ce este necesar pentru ca oamenii sa-si exprime opinia", a spus Puigdemont.