Interpolul a anuntat luni ca a confiscat 25 de milioane de medicamente contrafacute si interzise in lume, distribuite pe internet. Captura este una record si are o valoare de peste 51 de milioane de dolari, relateaza News.ro citand AFP. La operatiune a luat parte si Romania.

Printre medicamentele confiscate se numara suplimente alimentare, analgezice, tratamente impotriva epilepsiei si disfunctiilor erectile, precum si produse nutritionale, se arata intr-un comunicat al agentiei pentru cooperare politieneasca internationala, cu sediul la Lyon.

Operatiunea Pangea X a fost desfasurata in 123 de tari - un numar record - in perioada 12-19 septembrie. Ofiterii au arestat 400 de persoane. De asemenea, 3.584 de site-uri au fost inchise, iar peste 3.000 de anunturi online pentru produsele farmaceutice au fost suspendate.

Potrivit Interpol, Pangea X a anchetat si vanzarea ilegala de echipamente medicamente, precum implanturi dentare, prezervative, seringi si material chirurgical, in valoare de peste 5000.000 de dolari.

Interpol evoca, in comunicatul sau, participarea, pentru prima data, a numeroase tari africane. "Vanzarea de produse farmaceutice contrafacute sau false reprezinta un subiect tot mai ingrijorator in lume, pentru ca prezinta un pericol pentru sanatatea consumatorilor de buna credinta, care considera ca medicamentele sunt fara riscuri", a declarat Immanuel Sam, responsabil al biroul Interpol din namibia.

Operatiunea Pangea a fost lansata in 2008, cu numai opt tari participante.