Premierul Poloniei, Beata Szdylo, a declarat luni seara ca decizia surprinzatoare a presedintelui conservator de a bloca prin veto doua dintre cele trei controversate proiecte legislative adoptate de PiS nu va face decat sa intarzie reformele judiciare necesare pentru Varsovia, transmite news.ro citand Reuters.

"Cu totii vrem sa locuim intr-o Polonie mai dreapta, tocmai de asta avem nevoie de reformarea instantelor [...] Vetoul presedintelui de astazi (luni - n.r.) va incetini munca noastra la aceasta reforma", a declarat Szdylo.

De asemenea, aceasta a sustinut ca guvernantii nu ar trebui sa cedeze in fata presiunii strazii si strainatatii, vorbind atat despre protestele de masa de la Varsovia, precum si de condamnarile si amenintarile venite de la Uniunea Europeana.

Insa, presedintele polonez si-a aparat decizia de a bloca prin veto cele doua proiecte legislative, sustinand ca acestea trebuie sa respecte Constitutia.

Duda si-a surprins aliatii conservatori si eurosceptici de la PiS, atunci cand a anuntat ca va bloca prin veto doua dintre controversatele reforme judiciare, care ar urma sa dea guvernantilor puterea de a inlocui toti judecatorii de la Curtea Suprema, in vreme ce majoritatea parlamentara ar impune un control politic complet asupra Consiliului Judiciar National, care nominalizeaza magistratii supremi din Polonia.

Bruxelles a amenintat saptamana trecuta ca va initia noi proceduri de infringement impotriva Poloniei, daca parlamentarii conservatori adopta trei reforme judiciare controversate, care risca sa erodeze independenta justitiei si sa o supuna complet vointei populistilor de la PiS.