Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri dupa-amiaza ca Germania "recurge la sinucidere", pentru ca nu-i permite sa se adreseze la un miting al comunitatii turce din Hamburg, care are loc in marja summitului G20, transmite news.ro care citeaza Reuters.

"Germania se sinucide. Germania trebuie sa-si corecteze greseala", a declarat presedintele turc pentru publicatia Die Zeit.

Erdogan a precizat ca turcii vor crede ca Germania este o tara care protejeaza teroristii, atat timp cat autoritatile germane refuza sa-i expulzeze pe sustinatorii clericului islamist Fethullah Gulen.

Ankara il invinuieste pe clericul islamist pentru orchestrarea loviturii de stat din noaptea de 15-16 iulie 2016, impotriva regimului Erdogan.

Totusi, liderul turc a precizat ca Germania si Turcia au nevoie una de cealalta si, la nivel personal, nu are nicio problema cu Angela Merkel.

Recep Tayyip Erdogan si Angela Merkel sunt asteptati sa poarte discutii in marja summitului G20 de la Hamburg, potrivit unui anunt al guvernului de la Berlin.

Relatiile turco-germane s-au racit considerabil in ultima perioada. De asemenea, diplomatii turci au condamnat in urma cu o zi o instalatie de arta din fata cancelariei germane, care-l prezinta drept dictator pe presedintele Recep Tayyip Erdogan.

De asemenea, autoritatile germane au respins recent o solicitare din partea presedintelui Erdogan de a se adresala un miting al diasporei turce din localitatea Hamburg.

La inceputul anului, autoritatile germane si olandeze au blocat mai multe mitinguri electorale pro-Erdogan, unde ministrii turci planuiau sa se adreseze diasporei turce inainte de referendumul constitutional din Turcia.

Atunci, Erdogan a lansat critici dure la adresa liderilor europeni, acuzandu-i ca dau dovada de un comportament nazist. De asemenea, parlamentarii germani au decis recent sa retraga trupele de la baza Incirlik, dupa ce autoritatile turce au blocat din noua o vizita a reprezentantilor Bundestagului.

Luna viitoare, turcii marcheaza un an de la lovitura de stat esuata, care a declansat o epurare exarcebata a criticiilor regimului Erdogan.

In ciuda creseterii tensiunilor cu blocul comunitar, turcii urmaresc momentan o reinnoire a acordului vamal cu Uniunea Europeana.

Presedintele Erdogan a vorbit adeseori despre organizarea unui referendum pentru reintroducerea pedepsei capitale, dar reprezentantii blocului comunitar au declarat vehement ca un asemenea vot ar inchide automat procesul de ascensiune a Turciei in Uniunea Europeana.

Germania a declarat ca nu va permite diasporei turce sa voteze intr-un asemenea referendum, iar ministrul Gabriel a cerut o interdictie generala pentru organizarea de mitinguri electorale de catre liderii din afara UE.