Reprezentatul SUA, Mike Quigley, co-fondator si co-presedinte al Congressional Transparency Caucus a introdus un proiect de lege care modifica directivele Arhivelor Nationale pentru includerea termenului "social media" ca material documentar, asigurand conservarea suplimentara a comunicarii si declaratiilor prezidentiale si promovand, in acelasi timp, raspunderea guvernului si transparenta, scriequigley.house.gov.

Mike Quigley a introdus proiectul de lege Communications Over Various Feeds Electronically for Engagement Act, cunoscut si sub denumirea de Actul COVFEFE, care solicita pastrarea postarilor de pe contul de Twitter al lui Trump de catre Administratia Nationala de Arhiva si Evidenta a Datelor (NARA).

Acronimul a aparut in urma unei astfel de postari a presedintelui SUA, in care a folosit "cuvantul" covfefe, devenind, astfel, una dintre cele mai cunoscute postari de pe Twitter ale sale.

"Pentru a mentine increderea publica in guvern, oficialii alesi trebuie sa raspunda pentru ceea ce fac si spun; acest lucru include si postarile de pe Twitter de 140 de caractere", a spus Quigley.

"Folosirea frecventa si nefiltrata a presedintelui Trump a contului personal de Twitter ca mijloc de comunicare oficial este fara precedent. Daca presedintele va apela la social media pentru a face declaratii bruste in ceea ce priveste politica publica, trebuie sa ne asiguram ca aceste declaratii sunt documentate si pastrate pentru referinte ulterioare. Twitter-ul este puternic, iar presedintele trebuie sa poata fi tras la respundere pentru fiecare postare", a mai adaugat acesta.

In 2014, Arhivele Nationale au lansat indrumari in care afirma convingerea ca mediile sociale merita sa fie inregistrate. Utilizarea fara precedent a Twitter-ului de catre presedintele SUA atrage atentia asupra acestei preocupari.

O alta preocupare se refera la stergerea frecventa a tweet-urilor de catre Donald Trump. Includerea mijloacelor de comunicare sociala in Legea inregistrarilor prezidentiale asigura faptul ca postarile sterse sunt documentate si face ca eliminarea acestora sa reprezinte obiectul unor masuri disciplinare.