Presedintele iranian Hassan Rouhani a castigat alegerile prezidentiale cu aproximativ 57% din totalul voturilor exprimate, scrie Reuters. Potrivit ministrului de Interne iranian, Rouhani ar fi obtinut 23,5 milioane de voturi dintr-un total de 41, 2.

Hassan RouhaniFoto: Hotnews

"Din totalul de 41,2 milioane de voturi exprimate, Rouhani a obtinut 23,5 ... si a castigat alegerile", a declarat ministrul de Interne Abdolreza Rahmanifazli. Rivalul lui Rhehani Ebrahim Raisi a obtinut 15,8 milioane de voturi, a spus el.

Televiziunea de stat iraniana l-a felicitat pe presedintele Hassan Rouhani pentru ca a fost reales, inca de dinainte de a fi numarate toate voturile, diferenta dintre el si Raisi fiind la ora respectiva de peste 7 milioane de voturi.

La numaratoarea partiala, Rouhani avea, potrivit Reuters, 22,8 milioane de voturi, in timp ce Raisi a obtinut 15,5 milioane, din 39,9 milioane de voturi numarate, a spus Ministrul de Interne, care a a subliniat ca inca mai sunt de numarat.

Pentru un presedinte care si-a inceput primul mandat in centrul spectrului politic islamic, Hassan Fereydoun Rouhani, in varsta de 68 de ani, s-a plasat ferm in stanga, alaturi de reformisti.

In campania sa electorala pentru cel de-al doilea mandat, el a promis un Iran moderat si orientat catre exterior, in contrast puternic cu viziunea rivalului sau, Ebrahim Raisi, cleric si judecator.

El a avertizat iranienii ca o singura decizie gresita ar putea ingropa tara in razboi. Aceasta a fost o referire la Raisi, care nu este impresionat de intelegerea nucreara pe care presedintele Rouhani a incheiat-o cu puteri mondiale - o intelegere care a eliminat o amenintare serioasa de razboi.

Rouhani a promis, de asemenea, sa revigoreze economia lenta, sa extinda libertatile individuale si politice, sa-si indeparteze tara de ideile extremiste, sa asigure egalitatea intre barbati si femei, sa extinda accesul la internet si, in general, Iranul sa fie orientat spre exterior, scrieBBC.