Zeci de mii de persoane au iesit in strada, sambata, la Varsovia, pentru "apararea libertatii" amenintate, in opinia lor, de puterea conservatoare nationalista a lui Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege si Justitie (PiS) aflat la guvernare, relateaza Agerpres.

Protest antiguvernamental in PoloniaFoto: Agerpres/AP

"Vrem o Polonie democrata, proeuropeana, demna, care cauta in Uniunea Europeana prieteni si parteneri, nu inamici", a declarat in fata manifestantilor Grzegorz Schetyna, liderul principalului partidul de opozitie, Platforma Civica (PO), de centru.

Reprezentanti ai altor partide de opozitie, sindicate ale profesorilor si reprezentanti de la diferite autoritati locale s-au alaturat acestui "Mars al libertatii" organizat de PO.

Acest partid, conform unui sondaj de la sfarsitul lunii aprilie, i-a depasit pe conservatori in intentiile de vot, cu 31% la 29%, pentru prima data de la alegerile din octombrie 2015.

Numerosi manifestanti au purtat drapelul Poloniei, dar si steagul Uniunii Europene.

"Noi intelegem notiunea de libertate diferit decat Kaczynski sau decat Erdogan, Putin sau Lukashenko", presedintii turc, rus si belarus acuzati de deriva autoritara, a declarat Jacek Jaskowiak, primarul orasului Poznan, din vestul Poloniei.

"Vom pastra si apara aceasta libertate", a insistat el.

Intr-un discurs la Szczecin (nord-vest) chiar inainte de manifestatia de la Varsovia, Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS, a dat asigurari ca "libertatea este prezenta (in Polonia) in toate dimensiunile practice in tarile democratice".

"Participantii la acest mars merg pe contrasens", a adaugat el.

Manifestatia este o reactie la o serie de legi si demersuri ale conservatorilor care au vizat Tribunalul Constitutional, sistemul de justitie, democratia locala, educatia, mediul, sistemul public, mass-media si alte institutii democratice, care au starnit ingrijorarea Uniunii Europene.

Comisia Europeana a atentionat in mod repetat actualul guvern polonez, afirmand ca unele dintre reformele sale aduc atingere statului de drept.