Papa Benedict al XVI-lea a declarat ca fotbalul are un rol crucial in invatarea tinerilor lectiile importante despre viata - onestitate, solidaritate si fraternitate, transmite BBC.

Declaratia Sfantului Parinte a fost facuta in cadrul unei intalniri cu reprezentanti ai fotbalului profesionist din Italia si cu o delegatie a Diviziei D din peninsula.

Suveranul Pontif si-a exprimat ingrijorarea fata de acuzatiile de coruptie care afecteaza imaginea fotbalului, insa a afirmat ca generatiile de tinere pot invata din el.

"Mi-ar placea ca fotbalul sa fie un vehicul pentru educarea valorilor de onestitate, solidaritate si fraternitate, in special in randul generatiilor tinere", a declarat el reprezentantiilor ligilor italiene.

Fotbalul italian a fost marcat in ultimii ani de acuzatii de coruptie si de viciere a rezultatelor, Liga de fotbal fiind suspendata de doua ori de catre Federatia de fotbal in incercarea de a combate huliganismul.

BBC precizeaza ca diferite informatii sustin ca Papa Benedicat al XVI-lea, care s-a nascut in Germania, este suporter al echipei Bayern Munchen.

Este a doua oara cand Vaticanul se implica in fenomenul fotbalistic. In octombrie 2007, clubul sportiv al Vaticanului a anuntat ca se unifica cu AC Ancona, o echipa din Seie B.

Miscarea a fost urmata de introducerea unui nou cod etic ce include, printre altele, locuri mai ieftine pentru familii si sanctiuni dure pentru jucatorii penalizati pentru comportament nesportiv.

Papa si-a exprimat speranta ca noile schimbari produse la Ancona vor servi drept exemplu si pentru alte cluburi.