Rusia a blocat o declaratie a Consiliul de Securitate ONU care condamna ultimul test de racheta nord-coreean, in pofida faptului ca China a sustinut aceasta declaratie dura redactata de Statele Unite, au anuntat diplomati potrivit Radio Free Europe-Radio Liberty, citeaza News.ro.

Consiliul de Securitate al ONUFoto: AGERPRES

Declaratia, prezentata miercuri, cerea Phenianului sa "nu mai efectueze teste nucleare" si sa inceteze lansarile de rachete, dupa testul esuat din weekend.

Rusia a vrut sa introduca in text un fragment dintr-o rezolutie anterioara care insista asupra necesitatii ajungerii la o solutie prin dialog, potrivit unor diplomati de la Consiliu.

Consiliul a condamnat luna trecuta in termeni duri lansarea a trei rachete si si-a exprimat ingrijorarea fata de un "comportament tot mai destabilizator" al regimului stalinist.

In proiectul declaratiei, statele membre isi exprimau "ingrijorarea cea mai profunda" fata de "comportamentul extrem de destabilizator" al regimului nord-coreean si amenintau din nou cu "masuri suplimentare semnificative".

Ambasadoarea americana la ONU Nikki Haley a subliniat ca Phenianului ii revine sarcina deficila de a impiedica o escaladare.

"Este important ca Nordul sa stie ca noi nu dorim o lupta, asa ca nu ne dati una", a declarat Haley.