Un perete de sticla antiglont, inalt de 2,5 metri, va fi ridicat din toamna in jurul Turnului Eiffel, in cadrul unui dispozitiv permanent, largit si mai "estetic", care va consolida securitatea acestui monument emblematic din Paris, relateaza AFP, citata de News.ro.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Acest dispozitiv, in valoare de 20 de milioane de euro, al carui proiect a fost dezvaluit joi de ziarul Le Parisien, va inlocui barierele considerate inestetice instalate cu ocazia Euro 2016, potrivit primariei capitalei.

"Vom inlocui gardurile metalice de pe axele de nord si sud cu panouri de sticla, care le vor oferi din nou parizienilor si vizitatorilor o vedere foarte agreabila catre monument, de pe Champ de Mars si Podul Iena", a anuntat, citat intr-un comunicat Jean-Francois Martins, adjunctul insarcinat cu Turismul al primarului PS Anne Hidalgo.

Grilaje de tipul celor folosite in mod traditional in parcuri si gradini vor fi instalate pe cele doua axe.

La solicitarea Prefecturii de Politie, intrarea se va face prin gradini care incadreaza turnul. "Noi vrem sa ajungem la un adevarat parcurs peisagistic, controale mai fluide, care sa imbunatateasca confortul vizitatorilor si sa simplifice circulatia", a declarat el.

Alesul parizian a anuntat anterior, in fata presei, ca "situatia riscului terorist ramane ridicata la Paris, iar locurile cele mai expuse, in primul rand Turnul Eiffel, trebuie sa faca obiectul unor masuri speciale de securitate".

Este necesar, asadar, sa se extinda dispozitivul actual, care impune controale corporale ale vizitatorilor si bagajelor, intr-un perimetru delimitat de bariere metalice Heras si Algeco, "destul de inestetice" in opinia sa.

Noul dispozitiv urmeaza sa impiedice "patrunderile (...) unor indivizi sau vehicule". El va fi largit si va include cele doua gradini si doua lacuri care incadreaza turnul.

Dupa ce vizitatorul va fi controlat, "circulatia in jurul Turnului Eiffel nu se va schimba. Accesul in jurul turnului va ramane gratuit", a precizat alesul.

Obiectivul este ca lucrarile sa fie demarate inainte de sfarsitul lui 2017, a declarat Martins. "Securizarea locurilor are tendinta sa le ofere asigurari turistilor. Ceea ce-i face sa fuga sunt atentatele", spune el.

Noul dispozitiv se inscrie in cadrul unui vast plan, in valoare de 300 de milioane de euro, pe o perioada de 15 ani, al carui obiectiv este o consolidare a securitatii, modernizarii primirii si imbunatatirii confortului vizitei la celebrul turn.

Intr-un comunicat intitulat "Nu peretelui in jurul Turnului Eiffel", grupul comunist din cadrul Consiliului Municipal al Parisului a apreciat ca planul "ne face sa ne temem de preeminenta unei viziuni Turnul Eiffel - parc de atractie, pe cand noi promovam un Turn Eiffel - monument istoric, patrimonial si arhitectural".

In pofida faptului ca o consolidare a securitatii este necesara, locul din jurul turnului "trebuie sa ramana accesibil si gratuit tuturor, turistilor, celor care se plimba, reiveranilor", adauga grupul.