Parisul si Londra au cerut marti coalitiei internationale antijihadiste, condusa de Statele Unite, sa mentina presiunea asupra gruparii Stat Islamic (SI) si sa elibereze capitala sa de facto, Raqqa, o lupta careia presedintele american, Donald Trump, doreste sa ii dea un nou elan, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Lupta impotriva jihadistilor din cadrul SI este "prioritatea numarul unu" a Frantei, pe locul al doilea in ce priveste importanta participarii la aceasta coalitie ce reuneste 68 de tari, a dat asigurari marti ambasadorul sau la Natiunile Unite, Francois Delattre.

"Este foarte important" ca Statele Unite "sa recunoasca pe deplin amenintarea gruparii Stat Islamic", a explicat el jurnalistilor in marja unei reuniuni a Consiliului de Securitate privind SI.

"Am ajutat fortele irakiene sa cucereasca Mosul. Batalia pentru eliberarea orasului Raqqa din Siria este, de asemenea, cruciala", a insistat Francois Delattre.

Aceeasi dorinta din partea Marii Britanii de "a mentine elanul" coalitiei, creata in 2014 de fostul presedinte american Barack Obama. "Urmatoarea etapa este sa atacam SI la Raqqa si Mosul", a precizat numarul doi al diplomatiei britanice la ONU, Peter Wilson.

Presedintele Donald Trump a facut luni o vizita la sediul comandamentului militar american in Orientul Mijlociu (Centcom) si a reafirmat vointa sa de a lupta impotriva "terorismului islamist radical". La sfarsitul lui ianuarie, el le-a dat responsabililor sai militari un termen de 30 de zile pentru a-i prezenta un plan "pentru a invinge" SI.

In repetate randuri, liderul de la Casa Alba a facut cunoscuta intentia sa de a schimba strategia, in special cooperand cu Rusia.

Consiliul de Securitate s-a reunit marti pentru a analiza un raport despre situatia gruparii ultraradicale care detine sub control teritorii din Siria si Irak.

Stat Islamic "este in defensiva, finantele sale sunt paralizate, mai multi responsabili ai sai au fost ucisi, iar afluxul de combatanti straini scade", a mai afirmat Peter Wilson.

Cu siguranta, jihadistii "sunt in defensiva in mai multe regiuni", a nuantat responsabilul pentru afaceri politice al ONU, Jeffrey Feltman, dar se pare ca au in continuare fondurile necesare pentru a lupta mai departe, a explicat el in Consiliul de Securitate.