Restrictiile de calatorie pentru cetatenii din sapte tari musulmane instituite de Donald Trump continua sa provoace confuzii si proteste, ordinul executiv al presedintelui SUA confruntandu-se cu proteste, procese in SUA, masuri de retorsiune si critici de la companii organizatii pentru drepturile omului si politicieni, fie ei democrati sau republicani.

Proteste fata de interdictiile de intrare in SUAFoto: Captura YouTube

LIVETEXT, desfasurarea evenimentelor de duminica:

15.21Iranul l-a convocat pe ambasadorul elvetian, reprezentant al intereselor SUA la Teheran, pentru a protesta fata de interdictiile impuse de Trump

14.18In influent cleric shiit a spus ca americanii ar trebui sa paraseasca Irakul.

„Ar fi o aroganta din partea voastra sa intrati liber in Irak si alte tari in timp ce le interziceti lor sa vina in tara voastra... asa ca ar trebui sa va luati cetatenii de aici”, a scris '' Moqtada al-Sadr pe site-ul sau.

13.30Companiile aeriene care opereaza pe aeroportul din Beirut au inceput sa implementeze masuri potrivit restrictiilorimpuse de SUA, potrivit unor surse aeroportuare citate de Reuters.

13.09Departamentul pentru Securitate Nationala a SUA a spus ca va „respecta ordinele judecatoresti” privind blocarea deportarii unor calatori si refugiati.

13.01Merkel regreta interdictiile de intrare in SUA. Germania va evalua situatia cetatenilor sai cu dubla nationalitate

12.04Ordinul a prins industria aviatica nepregatita, echipajele de bord din cele 7 tari avand si ele interdictie de intrare in SUA.

12.00Companiile de tehnologie critica dur restrictiile de intrare in SUA impuse de Trump cetatenilor din sapte tari. Iranienii care lucreaza in SUA sunt cei mai afectati

11.36Premierul Justin Trudeau a anuntat ca refugiatii sunt bineveniti in Canada, scrie DPA, citata de News.ro. "Pentru cei care fug din calea persecutiei, terorii si razboiului, canadienii va vor primi, oricare este religia voastra. Diversitatea este puterea noastra #BineativenitinCanada", a scris prim-ministrul canadian intr-un mesaj postat pe Twitter.

11.13Companiilor aeriene care opereaza pe aeroportul din Cairo li s-a cerut oficial sa nu permita urcarea pasagerilor din sapte tari in zboruri catre SUA, potrivit unui reprezentant al EgyptAir.

10.59Mobilizarea Populara din Irak a cerut guvernului irakian sa interzica intrarea in tara a cetatenilor SUA si expulzarea celor care sunt deja acolo.

Mobilizarea Populara este o coalitie de grupari paramilitare shiite, antrenate si dotate de Iran pentru a lupta impotriva Statului Islamic. Anul trecut a devenit o organizatie aprobata de guvernul irakian.

----------------------

In decizia cu cel mai mare impact de cand a venit la Casa Alba, Trump a instituit o interdictie de patru luni pentru intrarea refugiatilor in SUA si restrictii timp de 90 de zile pentru calatori din Siria, Iran si alte cinci tari majoritar musulmane.

Un judecator federal a blocat sambata deportarea a zeci de calatori si refugiatidin sapte tari majoritar musplmane blocati pe aeroporturi din SUA din cauza unui ordin al presedintelui Donald Trump, informeaza Reuters.

Decizia judecatorului a venit in urma unui proces intentat in New York, pe drept constitutional, de doi irakieni care au legaturi cu serviciile de securitate americane. Cei doi au argumentat ca aceste legaturi ii transforma in tinte in tara lor de nastere si ca au vize valide de intrare in SUA.

Procesul subliniaza obstacolele legale cu care se confrunta noua administratie Trump in a implementa directiva semnata vineri.

Aplicarea masurii executive a lui Trump a dus la proteste pe mai multe aeroporturi din SUA: