Noul sef al Pentagonului, generalul James Mattis, este in favoarea mentinerii regulilor americane actuale pentru interogatoriile prizonierilor, care interzic folosirea torturii, a facut cunoscut joi Departamentul Apararii, citat de AFP.

Intr-un interviu difuzat miercuri seara la postul de televiziune ABC, presedintele american, Donald Trump, s-a declarat convins ca simularea inecului este eficienta pentru a interoga prizonierii, dar decizia finala privind aplicarea torturii in cazul suspectilor de terorism va fi a secretarului apararii si a directorului CIA, potrivit Agerpres.

"Pozitia generalului Mattis nu s-a schimbat" de la procesul confirmarii sale in Senat, a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Jeff Davis.

In raspunsul la o intrebare scrisa a senatorilor, generalul Mattis declarase atunci ca "sustine total" regulile americane asupra metodelor de interogare a prizonierilor, continute in manualul de teren al US Army, armata terestra americana.

Aceste reguli sunt respectate in prezent de toate autoritatile americane, inclusiv CIA. Ele exclud simularea inecului si alte practici asimilate torturii.

"Sustin aceste reguli de la redactarea si promulgarea lor in 2006", subliniase el.

Seful Pentagonului "a spus ca va respecta, si este hotarat sa sustina, legea internationala privind conflictele armate, Conventia de la Geneva si legile americane, iar aceasta nu s-a schimbat", a insistat Jeff Davis.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Pentagonului a afirmat ca Departamentul Apararii nu a primit "vreun ordin sau vreo directiva" pentru a pregati zone de securitate in Siria, despre care Donald Trump a vorbit la ABC.

Presedintele SUA a afirmat ca administratia americana va crea zone securizate pentru a-i primi pe sirienii stramutati. Conform presei americane, Pentagonul ar urma sa stabileasca in 90 de zile un plan in vederea crearii unor astfel de zone in Siria sau in tari vecine.

"Pentru moment, preocuparea noastra in Siria este cea care a fost intotdeauna: sa ruinam si sa invingem gruparea Stat Islamic", a subliniat joi capitanul Jeff Davis.