Premierul ungar, Viktor Orban, si-a manifestat luni satisfactia pentru vointa afisata de Donald Trump de a apara principiul "mai intai America", afirmand ca este un "permis de libera trecere" pentru toate natiunile de a face acelasi lucru si a-si promova propriile interese, scrie AFP, citata de Agerpres.

Sloganul noului presedinte este "un permis de libera trecere eliberat de la cel mai inalt nivel mondial pentru a pune in prim plan propriile noastre interese. Este formidabil, este o mare libertate, un mare cadou", a declarat premierul nationalist si conservator intr-un discurs la Budapesta.

Viktor Orban, care a fost unul dintre putinii sefi de executiv care si-au afisat deschis sprijinul pentru Donald Trump in timpul campaniei sale, vede in telul fixat de presedintele american o intoarcere binevenita la "era bilaterala", in special in domeniul economic si militar.

Ostil Uniunii Europene supranationale si delegarii suveranitatii, liderul ungar, care a luat cuvant cu prilejul unui forum economic, a indemnat Europa sa abandoneze "iluzia federalismului".

In schimb, el a pledat pentru relansarea proiectului apararii europene care sa le permita statelor membre ale UE sa isi asigure propria aparare.

Salutand dorinta lui Francois Fillon, candidatul dreptei la prezidentialele franceze, de a aborda aceasta chestiune in cursul vizitei efectuate luni la Berlin, Viktor Orban si-a exprimat speranta ca acesta va fi "viitorul presedinte al Frantei" dupa alegerile prezidentiale din luna mai.