Casa Alba, condusa de patru zile de presedintele american, Donald Trump, a lansat luni avertismente Beijingului in legatura cu conflictele teritoriale din Marea Chinei de Sud, zona strategica din Asia, si cu privire la schimburile internationale, scrie AFP, citata de Agerpres.

Noul purtator de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer (foto), a dat asigurari ca Washingtonul "isi va proteja interesele" in apele "internationale" din Marea Chinei de Sud, unde Beijingul tine sub control o serie de insule disputate.

"Daca aceste insule chiar se afla in apele internationale si nu fac parte propriu-zis din China, vom face astfel incat sa aparam interesele internationale pentru a nu fi sabotate de o alta tara", a avertizat Sean Spicer in cursul primului sau briefing de presa la Casa Alba.

In cursul audierii in urma cu doua saptamani in fata Senatului american in vederea confirmarii, viitorul secretar de stat american, Rex Tillerson, a amenintat ca "va transmite Chinei ca trebuie sa inceteze constructiile pe aceste insule si ca accesul la aceste insule nu ii va mai fi permis". Presa de stat de la Beijing a denuntat o idee "absurda" ce ar putea provoca o "confruntare militara".

Beijingul revendica cea mai mare parte din Marea Chinei de Sud, dar tari riverane (Filipine, Vietnam, Brunei, Malaezia) au pretentii concurente si detin controlul asupra mai multor insulite din aceasta vasta zona.

Pentru a-si afirma suveranitatea, China, la fel ca alte tari vecine din Asia, efectueaza lucrari de "rambleiere" pentru a-si mari insulitele pe care le controleaza. Ea construieste porturi, faruri, piste de aterizare si infrastructuri militare, potrivit Washingtonului si expertilor militari.

Administratia americana precedenta a presedintelui Barack Obama a denuntat in ultimii doi ani "militarizarea" de catre Beijing in Marea Chinei de Sud, dar a depus eforturi sa nu transeze conflictele teritoriale, privilegiind o reglementare diplomatica multilaterala.

Guvernul Obama a trimis in repetate randuri nave de razboi in apropierea insulelor controlate de Beijing, dar fara sa ameninte cu blocada aceasta zona maritima strategica pentru comertul mondial.

In domeniul schimburilor comerciale dintre primele doua mari puteri mondiale, purtatorul de cuvant al Casei Albe a recunoscut ca, pentru Statele Unite, China "este o mare piata", dar a avertizat ca schimburile comerciale trebuie "sa mearga in cele doua sensuri".