China se declara "grav preocupata", luni, de declaratiile presedintelui ale al Statelor Unite, care a amenintat ca ar putea intretine relatii diplomatice cu Taiwanul, in ciuda angajamentelor asumate de Washington in urma cu peste patru decenii fata de Beijing, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

Daca Washingtonul va reveni asupra acestor angajamente, "nu va mai fi vorba de cresterea sanatoasa si regulata a relatiilor chino-americane si nici de cooperare bilaterala in importante domenii", a avertizat, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al ministerului chinez al Afacerilor Externe, Geng Shuang.

Intrebat duminica, la televiziunea Fox, Donald Trump a amenintat ca ar putea reveni asupra "principiului Chinei unice", pe care Beijingul il impune tuturor tarilor cu care intretine relatii diplomatice. Aceasta formulare impiedica orice independenta formala a insulei Taiwan, separata politic de continent in 1949.

Nu stiu de ce ar trebui sa fim legati de politica unei "singure Chine', cel putin daca nu ajungem la un acord cu China pentru a obtine alte lucruri, inclusiv in domeniul comercial", a spus Trump.

Presedintele ales reusise deja sa infurie China la inceputul lui decembrie, dupa ce a fost sunat de presedinta taiwaneza Tsai Ing-wen.

"Chestiunea Taiwanului afecteaza suveranitatea si integritatea teritoriala a Chinei. Ea este legata de interesele fundamentale ale Chinei. Respectarea principiului Chinei unice este soclul dezvoltarii relatiilor chino-americane", a spus Geng.