Presedintele ale al SUA, Donald Trump, a confirmat joi numirea lui Scott Pruitt, un apropiat al sectorului energiilor fosile, pentru a conduce Agentia pentru protectia mediului (EPA), scrie AFP.

Pruitt, un republican de 48 de ani, si-a petrecut majoritatea carierei sale de ministru al Justitiei in Oklahoma (sud) luptandu-se cu aceasta agentie.

Astfel, el a dus o lupta judiciara impotriva masurilor de reglementare ale presedintelui Barack Obama, aplicate de EPA, pentru a reduce emisiunile de gaze cu efect de sera ale centralelor pe carbuni.

"De foarte mult timp si de maniera incontrolabila, EPA a cheltuit banii contribuabililor pentru un program anti-energetic care a distrus milioane de locuri de munca si a ruinat formidabilii nostri agricultori si multe alte companii, cam peste tot", a afirmat Trump, citat intr-un comunicat.

Pruitt ca restaura "misiunea esentiala a EPA care este mentinerea aerului si a apei noastre curate", adauga viitorul presedinte.

"Americanii s-au saturat sa vada miliarde de dolari iesind din economia noastra din cauza reglementarilor inutile ale EPA si am intentia, in fruntea acestei agentii, sa intaresc atat protectia responsabila mediului si libertatea pentru companiile americane", afirma si Pruitt, citat in acelasi comunicat.

Trump si Pruitt isi propun sa creeze "peste 500.000 de locuri de munca in fiecare si sa genereze 30 de miliarde de dolari in cresteri salarii".

Trump a promis in campania electorala ca va anula legi si reglementari pentru protectia mediului si lupta impotriva schimbarilor climatice, acuzandu-l pe Obama ca a declarat razboi carbunelui, un subiect electoral sensibil in mai multe state.

Acesta a anuntat intentia de a retrage SUA, al doilea emitent mondial de gaze cu efect de sera, dupa China, din acordul de la Paris privind climatul, semnat la finele lui 2015 de 192 de tari.

Donald Trump pare sa-si fi moderat insa pozitia, dupa alegeri, declarand pentru New York Times ca mentine un spirit "deschis" asupra subiectului.