Ministrul de Finante, Bill English, este singurul ramas in cursa pentru a deveni noul premier neozeelandez, dupa ce alti doi contracandidati au decis sa se retraga. Premierul John Key si-a anuntat luni dimineata decizia surprinzatoare si neasteptata de a demisiona, dupa opt ani petrecuti la guvernare, din motive personale, transmite DPA, citata de News.ro.

Atat ministrul de Interne, Judith Collins, cat si ministrul Sanatatii, Jonathan Coleman, au anuntat initial ca sunt interesati sa conduca executivul neozeelandez, in urma retragerii lui John Key. Insa, Collins a declarat ca membrii Partidului National ar trebui sa-l sustina pentru pozitia de premier pe Bill English, care ocupa momentan pozitia de vicepremier si de ministru de Finante. "Trebuie sa mergem inainte impreuna si sa ne asiguram ca vom castiga alegerile", a explicat ministrul de Interne din Noua Zeelanda.

O intrunire speciala a formatiunii de guvernamant ar urma sa aiba loc saptamana viitoare pentru desemnarea urmatorului lider, insa aceasta este doar o formalitate pentru Bill English. John Key ar urma sa-si depuna demisia in aceeasi zi la biroul guvernatorului general al Noii Zeelande. English l-a numit deja pe secretarul de stat Steven Joyce pentru a-i urma la conducerea ministerului de Finante.

De asemenea, ministrul Paula Bennett, dar si Simon Bridges si-au exprimat dorinta de a deveni vice-premieri sub conducerea lui Bill English. John Key a condus timp de un deceniu Partidul National din Noua Zeelanda. El si-a anuntat luni decizia surprinzatoare si neastepata de a demisiona de la conducerea executivului, dupa mai bine de opt ani petrecuti ca premier, citand motive personale.

"Aceasta este cea mai grea decizie pe care am luata vreodata, dar pentru mine pare ca este momentul potrivit pentru a ma retrage", si-a inceput premierul neozeelandez conferinta de presa din metropola Wellington.

Liderul Partidului National a precizat ca a sacrificat totul pentru munca si natiunea sa in cele trei mandate petrecute in fruntea executivului neozeelandez. John Key a explicat ca sotia sa s-a sacrificat adeseori de-a lungul carierei sale politice, iar acum este momentul sau de a face un pas inapoi in cariera pentru a petrece mai mult timp acasa.

"Pot sa spun doar ca am dat tot ce am avut mai bun. Nu mai am nimic in rezervor", a declarat premierul. Acesta a explicat ca decizia sa de a demisiona are legatura cu lansarea campaniei electorale pentru alegerile legislative, programate sa aiba loc in septembrie 2017.