Secretarul american de stat, John Kerry, si omologul sau rus, Serghei Lavrov, au discutat miercuri seara in Germania, dar fara un progres real, asupra unui proiect de incetare a luptelor si de evacuare a rebelilor si civililor din Alep, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Am vorbit evident de situatia teribil de dificila de la Alep si am schimbat cateva idei. Intentionam sa reluam contactul (joi) dimineata pentru a vedea unde ne aflam", a declarat Kerry, dupa o ora de discutii cu Lavrov, intr-un mare hotel din Hamburg, in marja reuniunii anuale a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa.

Aceasta noua intalnire intre cei doi ministri a avut loc in timp ce sase tari occidentale, inclusiv Statele Unite, au chemat intr-un comunicat comun la o "incetare imediata a focului" in fata "catastrofei umanitare" de la Alep, cerand Rusiei si Iranului sa-si foloseasca influenta asupra regimului sirian. Aceasta declaratie a fost semnata si de Franta, Germania, Canada, Italia si Marea Britanie.

Intrebat la inceputul reuniunii de la Hamburg asupra acordului Rusiei privind o eventuala incetare a focului, Lavrov a raspuns sec: "Am fost de acord si confirm sustinerea propunerii americane din 2 decembrie".

Seful diplomatiei ruse facea aluzie la intrevederea cu John Kerry de vinerea trecuta, de la Roma, in cursul careia cei doi ministri s-ar fi pus de acord asupra unui plan de evacuare a civililor si rebelilor din Alep-Est si asupra unei noi incetari a focului.

Tratative tehnice ruso-americane urmau sa aiba loc saptamana aceasta la Geneva, dar acestea au fost anulate marti, Lavrov dand vina pe partea americana, ceea ce Kerry a respins.

Marti, secretarul de stat american, al carui mandat ia sfarsit pe 20 ianuarie, pledase pentru o relansare a negocierilor politice intre regimul sirian si opozitie, cu ajutorul Rusiei, aliata presedintelui Bashar al-Assad.