China a cerut miercuri Statele Unite sa interzica presedintei taiwaneze intrarea pe teritoriul lor, in urma informatiilor potrivit carora aceasta ar putea sa se intalneasca luna viitoare la New York cu membri ai echipei de tranzitie a lui Donald Trump, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Presedintele ales al Statelor Unite a declansat o furtuna diplomatica vineri dupa ce a acceptat sa discute telefonic cu presedinta taiwaneza Tsai Ing-wen, incalcand astfel angajamentul Washingtonului de a nu intretine relatii oficiale cu autoritatile din insula.

Beijingul considera Taiwanul, separat politic de restul Chinei din 1949, drept una dintre provinciile sale.

Dar un cotidian din Taiwan, "Liberty Times", scris ca Tsai ar putea incerca sa discute cu membri ai echipei lui Trump in timpul trecerii prin New York, unde ar trebui sa faca escala in cadrul unei vizite oficiale in America centrala. Presedinta taiwaneza nu a confirmat aceste informatii.

Drept raspuns, Beijingul a cerut Washingtonului sa interzica intrarea pe teritoriul sau a presedintei taiwaneze.

Intentiile acesteia din urma "sunt evident", a precizat ministerul chinez al Afacerilor externe, intr-un comunicat. "Asteptam ca SUA sa respecte principiul Chinei unice (...) si sa nu autorizeze acest tranzit".

Potrivit Liberty Times, calatoria ar putea avea loc cu putin timp inainte de investitura lui Donald Trump, in 20 ianuarie.

"Pozitia noastra este limpede: nu exista decat o singura China si guvernul republicii populare este singurul legitim sa reprezinte China", un principiu care constituie "fundamentul relatiilor chino-americane", a afirmat miercuri Lu Kang, purtator de cuvant al ministerului chinez al Afacerilor externe.

Taiwanul intretine relatii diplomatice cu circa 20 de state, majoritatea din Pacific, American centrala sau Caraibe. Aceste tari nu au relatii diplomatice cu China comunista.