Juratii britanici l-au condamnat miercuri dupa-amiaza pe extremistul Thomas Mair la inchisoare pe viata pentru uciderea parlamentarei laburiste Jo Cox, cu doar o saptamana inainte de referendumul crucial pentru Brexit, transmite News.ro citand Reuters. Ucigasul a atacat-o in plina strada, la 16 iunie, pe parlamentara laburista, care facea campanie la biblioteca din localitatea Birstall, Yorkshire, pentru ramanerea Marii Britanii in UE.

HotNews.roFoto: Hotnews

Thomas Mair a refuzat sa-si recunoasca vinovatia in fata juratilor britanici si nu a aratat nicio emotie in momentul citirii verdictului.

Judecatorul Alan Wilkie nu i-a permis extremistului sa vorbeasca dupa anuntarea verdictului.

"Tu nu esti un patriot. Prin actiunile tale ai tradat chintesenta acestei natiunii: adeziunea oamenilor pentru democratia parlamentara", a declarat magistratul Wilkie.

Laburista Jo Cox a fost impuscata de trei ori si injunghiata in repetate randuri in localitatea Birstall, Yorkshire. Autoritatile l-au arestat imediat dupa incident pe Thomas Mair.

Procurorii britanici au stabilit ca suspectul, in varsta de 53 de ani, era un simpatizant al gruparilor de extrema dreapta, precum si a asasinatelor politice. De asemenea, autoritatile au descoperit in locuinta sa mai multe ornamente de inspiratie nazista, inclusiv un vultur al celui de-al Treilea Reich.

Mair a atacat-o pe laburista in plina zi, in timp ce aceasta se indrepta spre o sesiune de intrebari si raspunsuri cu alegatorii din propria circumscriptie electorala. In timpul atacatului, ucigasul a strigat "asta este pentru Marea Britanie".

Thomas Mair a locuit in circumscriptia electorala a parlamentarei laburiste timp de cateva decenii, iar acum neaga toate acuzatiile de omor.

Mair a refuzat in luna octombrie sa-si recunoasca vinovatia in schimbul unei pedepse reduse si s-a declarat nevinovat in fata instantei.

Extremistul a declarat autoritatilor britanice, la putin timp dupa arestarea sa, ca este un "activist politic" pentra ca a ucis-o pe parlamentara laburista Jo Cox.