Senatoarea spaniola Rita Barbera, una dintre figurile marcante ale conservatorilor, inculpata pentru spalare de bani in beneficiul partidului sau, a murit miercuri intr-un hotel din Madrid, la varsta de 68 de ani, anunta AFP.

Rita Barbera a fost primarul orasului Valencia timp de 24 de ani, pana in 2015.

Ea s-a prezentat luni in fata Tribunalului suprem din Madrid, in cadrul unei anchete privind o prezumtiva spalare de bani destinata sa finanteze Partidul Popular (PP, dreapta).

Mult timp o apropiata a sefului guvernului Mariano Rajoy, ea a fost determinata sa demisioneze de partidul sau, imediat dupa ce inculparea sa, in septembrie.

Aceasta inculpare decurge dintr-o ancheta pentru spalare de bani declansata in aprilie impotriva filialei din Valencia a PP.

Afacerea "Imelsa", de la numele intreprinderii publice implicate, este legata de prezumtive licitatii publice trucate. O serie de alesi sunt suspectati ca au primit comisioane pe care le-au cedat PP.

Justitia a detectat sume de 1.000 de euro platite de circa 50 de persoane in contul partidului, intre martie si aprilie 2015, printre care si Rita Barbera.

"Nu am ordonat nicio spalare de bani (..) si nu am stiut nimic", spunea in februarie Rita Barbera.

O multitudine de scandaluri de coruptie au afectat in ultimii ani acest partid, care a pierdut in decembrie majoritatea in Parlament.

Camera Deputatilor a tinut un minut de reculegere in memoria senatoarei, la care insa deputatii de la Unidos Podemos (stanga radicala) au refuzat sa participe.

"Nu vom participa la un omagiu pentru o persoana a carei cariera a fost marcata de coruptie", a comentat liderul partidului anti-austeritate Podemos, Pablo Iglesias.