Marina canadiana va merge pe coasta provinciei British Columbia pentru a investiga informatiile potrivit caroira un scafandru a dat peste “bomba nucleara pierduta” o bomba Mark IV ce a fost data disparuta dupa ce un avion american B-36 s-a prabusit in regiune in timpul Razboiului Rece, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Scafandrul Sean Smyrichinsly isi incheia ziua de scufundari langa Haida Gwaii, un arhipelag la 80 kilometri vest de coasta British Columbia cand a dat peste ceea ce ar putea fi ramasitele primei “broken arrow” cunoscute.

"Broken arrow” (sageata rupta) este codul folosit pentru accidente ce implica arme nucleare americane.

Smyrichinsly a spus mai intai echipajului sau ca a gasit un OZN, iar apoi a desenat ceea ce a vazut pe un servetel si s-a apucat sa intrebe oamenii privind obiectul misterios.

“Nimeni nu l-a mai vazut sau nu a mai auzit de el . Nimeni nu face scufundari acolo pana acum”, a declarat el pentru Vancouver Sun.

“Apoi un batran a spus: "Aha, s-ar putea sa fi gasit acea bomba’”, a povestit el.

Este o referire facuta la Mark IV, o bomba nucleara de 3 metri lungime si care cantareste circa cinci tone care a fost data disparuta in Pacific in timpul unui zbor de antrenament al unui B-36 ce a avut loc pe 13 februarie 1950.

Potrivit unui muzeu al aviatiei canadian, bombardierul a decolat de pe o baza aeriana din Alaska pentru o misiune ce includea simularea unei lansari asupra San Francisco, iar in timpul zborului trei dintre cele sase motoare au luat foc.

Echipajul a fost nevoit sa abandoneze bombardierul, dar raportul fortelor aeriene americane afirma ca mai intai au aruncat bomba in Pacific.

Armata americana a sustinut ca bomba pierduta era de antrenament si era incarcata cu plumb, nu cu plutoniul necesar unei explozii nucleare.