Turcia doreste ca misiunea NATO din marea Egee, care urmareste combaterea retelelor de traficanti de migranti, sa fie incheiata pana la sfarsitul anului, a declarat ministrul turc al Apararii, Fikri Isik, care considera ca obiectivele misiunii au fost atinse, scrie AFP.

"Aceasta misiune si-a atins obiectivele. Nu mai este niciun motiv sa o prelungim", a declarat el, citat de agentia pro-guvernamentala Anadolu, dupa reuniunea de la Bruxelles a omologilor sai din tarile membre ale Aliantei.

"In orice caz, Turcia impiedica pasagerii clandestini. Noi, Turcia, vom continua sa facem toate eforturile in acest sens. Nu este util ca fortele NATO sa ramana aici", a insistat Isik, adaugand ca Ankara doreste ca NATO sa incheie aceasta misiune "pana la finele anului".

NATO a trimis in februarie mai multe nave de razboi pentru misiunea sa de supraveghere a retelelor de calauze in marea Egee, intre Turcia si Grecia, prin intermediul carora 850.000 de migranti au ajuns in UE in 2015.

Dar, de atunci, fluxul de migranti catre insulele turcesti s-a redus drastic, in special dupa semnarea in martie a unui controversat acord intre Bruxelles si Ankara. De atunci, Libia a redevenit principalul punct de tranzit al migrantilor spre Europa.

Secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, salutase joi eficienta dispozitivului NATO din marea Egee.