Eurodeputatii reuniti in sesiune plenara la Strasbourg au ridicat marti imunitatea europarlamentarului Jean-Marie Le Pen, in urma unei solicitari a justitiei franceze care vrea sa il urmareasca penal pentru incitare la ura rasiala in urma unor comentarii la adresa cantaretului Patrick Bruel, scrie AFP.

Toata atentia spre Parlamentul EuropeanFoto: Parlamentul European

Eurodeputatii au respectat avizul Comisiei de afaceri juridice, care a considerat ca declaratiile in cauza nu se incadreaza in atributiile unui eurodeputat de extrema dreapta.

Comisia a mai subliniat ca imunitatea unui europarlamentar "nu autorizeaza calomnierea, defaimarea, incitarea la ura sau proliferarea unor afirmatii care atenteaza la onoarea unei persoane".

Jean-Marin Le Pen, in varsta de 88 de ani, ataca intr-o inregistrare video din iunie 2014, difuzata pe site-ul Frontului National, mai multi artisti care critcasera partidul, precum Guy Bedos si Madonna. Dupa ce a pronuntat numele cantaretului Patrick Bruel, de origine evreu, Le Pen a adaugat: "Ascultati, vom face o trasa data viitoare". Cuvantul "une fournee" folosit de Le Pen are ca sens de baza "ansamblu de produse puse in cuptor sau pentru gatit".

Fraza a suscitat critici virulente, chiar si in sanul partidului, Marine Le Pen estimand ca este vorba despre "o greseala politica", iar Louis Aliot, unul dintre vice-presedintii partidului de extrema dreapta, a calificat alegerea acestui termen drept "stupida politic si consternanta".

"Cuvantul 'transa' pe care l-am folosit nu are, evident, nicio conotatie antisemita, o vad asa doar inamicii politici si imbecilii. Iar daca sunt oameni din tabara mea care l-au interpretat astfel, atunci sunt niste imbecili", a reactionat Jean-Marie Le Pen.