Valonia a respins, duminica seara, ultimatumul impus de Uniunea Europeana pentru semnarea acordului de liber schimb cu Canada (CETA), declarandu-se "dezamagita" de cea mai noua propunere a Comisiei Europene, a afirmat un reprezentant al premierului Paul Magnette. Premierul regiunii Valonia considera ca un astfel de ultimatum "nu este compatibil cu procesul democratic", spune purtatorul sau de cuvant, citat de AFP.

Uniunea EuropeanaFoto: AGERPRES

"Am primit un document dezamagitor si, in paralel, ni se da un ultimatum. Este foarte surprinzator. Acest lucru ne face sa ne punem intrebari in legatura cu scopul", a afirmat sursa citata.

Uniunea Europeana a dat duminica guvernului federal belgian un termen limita pana la care sa sprijine acordul de schimb comercial UE - Canada. Astfel, Belgia ar trebui sa convinga pana luni seara regiunea Valonia sa accepte acordul, in caz contrar summitul programat pentru semnarea CETA va fi anulat.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, va vorbi cu prim-ministrul belgian Charles Michel de luni seara,astfel incat prim-ministrul canadian Justin Trudeau sa poata decide daca sa zboare la Bruxelles pentru semnarea acordului, asteptata joi.

In cazul in care Michel nu il poate asigura pe Tusk ca Belgia va fi in masura sa lase UE sa semneze acordul CETA, summitul de joi UE-Canada va fi amanat si nici nu va fi sabilita o noua data, cu toate ca nici UE si nici Canada nu sunt dispuse sa renunte la acest acord de liber schimb, negociat timp de mai multi ani.

Negocierile UE - Canada privind acordul de liber schimb CETA au intrat in impas vineri dupa ce la Consiliul European de la Bruxelles nu s-a ajuns la o intelegere cu reprezentantii regiunii belgiene Valonia.

Reamintim ca Ottawa conditioneaza ridicarea vizelor pentru cetatenii romani si bulgari de semnarea acordului economic CETA. Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri seara, in avionul cu care a revenit in Romania de la Bruxelles si dupa anuntul privind intreruperea negocierilor legate de acordul CETA, ca negocierile cu partea canadiana pentru ridicarea vizelor vor continua independent de soarta acordului de liber schimb cu Canada. Klaus Iohannis anuntase, vineri dimineata, la Bruxelles, ca a semnat un acord cu Canada pentru ridicarea vizelor: eliminare totala a vizelor din 1 decembrie 2017 daca UE va semna acordul comercial CETA.

Toate cele 28 de guverne din UE sprijina acordul de liber schimb intre Uniunea Europeana si Canada (CETA), insa Belgia nu poate da un aviz clar fara sprijinul tuturor administratiilr sub-federale, iar regiunea vorbitoare de limba franceza Valonia s-a opus cu fermitate.

Esecul de a incheia un acord cu o tara precum Canada ar pune sub semnul intrebarii abilitatea UE de a negocia alte acorduri cu tari precum Statele Unite sau Japonia, si ar putea submina blocul comunitar, deja afectat de votul Marii Britanii de a parasi Uniunea si disputele provocate de criza imigrantilor.

Comisia Europeana a dat inca de martea trecuta un ultimatum Belgiei pentru a aviza pana vineri, in cadrul summitului european, tratatul, a carui semnare e prevazuta pe 27 octombrie la Bruxelles, in prezenta premierului canadian Justin Trudeau.

  • Valonia, o regiune cu 3,6 milioane de locuitori, singura din Europa care se opune tratatului

Valonia, o regiune cu 3,6 milioane de locuitori, este singura din Europa care se opune tratatului. Premierul Paul Magnette reproseaza Comisiei ca nu a tinut suficient seama de "dificultatile majore" ale populatiei valone pana la inceputul lunii octombrie. "Vorbim aici de tratate care privesc viata a 500 de milioane de europeni, a 35 de milioane de canadieni, timp de ani si ani. Deci, nu e o urgenta", a argumentat el.

Acesta a recunoscut insa ca discutiile intense din ultimele zile au permis obtinerea unor "adevarate avansuri", insuficiente insa, in opinia sa.

In randul aspectelor pozitive el a notat faptul ca statele membre ale UE pot, potrivit ultimei variante a textului, sa continue sa "legifereze" in domenii precum cel social si de mediu fara sa riste sa plateasca despagubiri pentru multinationalele care s-ar putea simti lezate de aceste reguli.

Magnette a citat insa mai multe pasaje care, potrivit acestuia, sunt in continuare inacceptabile, precum "un mecanism de arbitraj" care nu ofera suficiente garantii, "clauza de salvagardare" care protejeaza agricultorii canadieni dar nu si omologii lor europeni in caz de distorsiuni ale pietei sau posibilitatea pentru companiile americane care au activitati in Canada de a profita de tratat pentru a beneficia de avantajele prevazute in Ceta.

"Este faimosul Cal Troian", a sustinut acesta, folosind terminologia utilizata de opozantii TTIP, tratatul comercial in curs de negociere cu Washingtonul.

In afara de Valonia, doar Romania si Bulgaria au mai conditionat semnarea acestui tratat, cerand eliminarea vizelor solicitate de Canada pentru cetatanii lor, insa cele doua tari ajunsesera la o intelegere cu Ottawa vineri dimineata.