In ciuda protestelor vehemente ale Israelului, UNESCO a adoptat marti o rezolutie privind Ierusalimul de Est care este sustinuta de tarile arabe in numele patrimoniului cultural palestinian dar care, pentru statul evreu, neaga legatura milenara dintre evrei si orasul sfant, scrie AFP.

Prezentat de Algeria, Egipt, Liban, Maroc, Oman, Qatar si Sudan, textul a fost aprobat de 58 de state membre ale Consiliului executiv al UNESCO.

Adoptarea in comisia, joia trecuta (24 voturi pentru, 6 impotriva si 28 de abtineri) a starnit un val de revolta in Israel: guvernul a anuntat imediat suspendarea cooperarii cu UNESCO.

Marti, niciunul dintre statele membre ale Consiliului executiv, reunit in plenara, nu a cerut redeschiderea dezbaterilor iar textul a fost aprobat fara un nou vot.

Ierusalimul de Est, partea palestiniana a orasului, este ocupata din 1967 de Israel si ulterior a fost anexata, operatiune considerata ilegala de ONU. Aici se afla orasul vechi si zidurile sale, un sit inscris de UNESCO pe lista patrimoniului mondial.

Aici se afla ultra-sensibila Esplanada a Moscheilor, al treilea loc sfinta al Islamului dar si cel mai sfant loc pentru evrei - Muntele Templului.

Prin mostenire istorica, Iordania continua sa administreze esplanada, dar Israelul controleaza orice acces.

Desi proiectul "afirma importanta vechiului oras al Ierusalimului pentru cele trei religii monoteiste", intreaga clasa politica s-a declarat scandalizata de formularile din rezolutie.

Astfel, nu se face niciodata referire la esplanada sub numele de Muntele Templului, fiind desemnata la inceput prin numele sau arab (al-Buraq) si prin "Zidul Plangerii".

UNESCO este zguduita in mod regulat de conflictul israeliano-palestinian. Din momentul in care Palestina a fost admisa in UNESCO, in octombrie 2011, Israelul si SUA au incetat sa-si mai plateasca contributiile financiare.