Premierul scotian Nicola Sturgeon a declarat duminica, intr-un interviu la postul de televiziune ITV, ca este "foarte probabil" ca Scotia sa organizeze un nou referendum pe tema independentei inainte de anul 2020, dupa ce Marea Britanie a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana, transmite Reuters.

Nicola SturgeonFoto: Agerpres/Xinhua

Intrebata intr-o emisiune la ITV daca anticipeaza un al doilea referendum privind independenta Scotiei inainte de 2020, Sturgeon a raspuns: "Cred ca este foarte probabil, avand in vedere situatia in care ne aflam... La o adica, ce s-a intamplat de atunci m-a facut sa cred asta probabil chiar mai mult decat in dimineata de dupa referendum (in care s-a votat pentru Brexit, n.r.)".

Scotia a votat in majoritate pentru ramanerea in Uniunea Europeana, in timp ce, per total, Marea Britanie a votat pentru iesirea din blocul comunitar in cadrul referendumului din 23 iunie, rezultat ce a reaprins discutiile privind o sciziune intre Scotia si restul Regatului Unit. In urma cu doi ani, scotienii au respins prin vot independenta regiunii.

Saptamana trecuta, in cadrul congresului anual al Partidului National Scotian (SNP), Sturgeon a declarat ca guvernul sau se pregateste pentru toate posibilitatile, inclusiv pentru independenta, dupa ce Marea Britanie paraseste UE.