Justitia din Brazilia a condamnat joi la o pedeapsa de 19 ani de inchisoare un fost senator brazilian al unui partid de centru dreapta, aliat al presedintei destituite, Dilma Rousseff, gasit vinovat ca a scos o serie de oameni de afaceri de pe lista suspectilor scandalului Petrobras, transmite AFP, citata de Agerpres.

Jorge Argello, membru al Partidului Muncitoresc Brazilian (PTB), a fost declarat vinovat de fapte de coruptie pasiva, spalare de bani si obstructionarea justitiei. Judecatorul federal Sergio Moro a mai ordonat blocarea a 7,3 milioane de reali (2 milioane de euro) din bunurile fostului parlamentar.

Fostul senator a participat in 2014 la o Comisie parlamentara de investigatie (CPI) asupra afacerii care zguduie puternica societate nationala a petrolului din Brazilia, Petrobras. El a abuzat insa de aceasta pozitie pentru a cere bani de la oamenii de afaceri suspecti ca sa ii stearga de lista persoanelor convocate in calitate de martori, potrivit judecatorului.

Sumele de bani erau deghizate in donatii pentru campania electorala.

"Condamnatul (...) a pus puterea si posibilitatea de a profita pentru a se imbogati ilegal, perpetuand astfel un ciclu criminal. A comite astfel de crime, pentru membri ai Congresului (parlamentul de la Brasilia), care sunt raspund de legi, este deosebit de condamnabil si constituie o tradare fundamentala a datoriei lor publice", a scris magistratul in decizia sa.

Fostul senator, inchis la Curitiba (sud) din aprilie, este al cincilea responsabil politic condamnat in cadrul acestei afaceri care loveste elita braziliana dupa dezvaluirea unei intelegeri intre oameni de afaceri si diverse partide pentru a frauda fonduri publice, fapt ce a costat peste doua miliarde de dolari compania emblema a tarii.

Afacerea a zguduit serios Partidul Muncitorilor (PT, stanga), care a condus tara din 2003 - odata cu alegerea lui Luiz Inacio Lula da Silva - pana in august 2016 cand a fost destituita Dilma Rousseff, acuzata ca a cosmetizat conturile publice.

Lula, figura de marca a stangii latino-americane, este deja inculpat de trei ori in scandalul Petrobras, dar avocatii sai denunta o persecutie politica.