Premierul Theresa May a acceptat ca o dezbatere - insa nu si un vot - sa aiba loc in Parlamentul britanic pe tema procesului iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana, relateaza Reuters.

Theresa MayFoto: Agerpres/EPA

Aceasta decizie a permis lirei sterline sa se redreseze pentru o scurta perioada de timp, miercuri, dupa patru sedinte consecutive de depreciere in fata dolarului, pe fondul unor temeri fata de un "Brexit dur", care ar priva Marea Britanie de un acces la piata unica europeana, noteaza News.ro.

Moneda britanica si-a pierdut 18% din valoare in fata devizei americane de cand britanicii au votat in favoarea Brexitului pe 23 iunie.

Theresa May preconizeaza sa invoce, pana la sfarsitul lui martie, Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona si sa deschida astfel o perioada de doi ani in vederea stabilirii conditiilor Brexitului, insa ea nu a dat pana in prezent vreun indiciu despre strategia de negociere pe care o are.

Presedinta Partidului Conservator a decis insa sa linisteasca nemultumirile din interiorul formatiunii, prin aprobarea, marti seara, a unei motiuni propuse de opozitia laburista cu privire la organizarea unei "dezbateri complete si transparente" asupra iesirii din UE.

Sefa Guvernului este dispusa sa le acorde parlamentarilor dreptul sa examineze Brexitul, insa a subliniat ca Guvernul este singurul care decide cand si cum urmeaza sa fie angajata aceasta procedura de divort, a subliniat miercuri o purtatoare de cuvant.

"ROL IMPORTANT" AL PARLAMENTULUI, DAR NU VOT

Theresa May a dorit dintotdeauna ca parlamentarii sa joace un "rol important" in Brexit, insa procedura "trebuie sa se desfasoare cu respectarea deciziei poporului Regatului Unit" si sa nu slabeasca "pozitia Guvernului in negocieri" cu privire la Brexit, a subliniat ea.

"Nu va avea loc un vot (in Parlament) pe tema declansarii Articolului 50", a conchis purtatoarea de cuvant.

In Parlament, Theresa May a declarat ca va fi "ambitioasa" in negocierile cu celelalte 27 de state membre ale Uniunii Europene.

"Iar acest lucru va include cel mai bun acces posibil al intreprinderilor la piata europeana", a dat ea asigurari, declaratii care au contribuit la aprecierea cu un sfert de penny a lirei sterline in fata dolarului.

Deputati din cadrul Partidului Laburist au prezentat o motiune prin care cer o dezbatere generala cu scopul ca Parlamentul "sa poata sa examineze in mod corect planul Guvernului (...) inainte de invocarea Articolului 50".

Parlamentari din opozitie, dar si din cadrul Partidului Conservator al lui May, isi exprima ingrijorarea fata de transformarea Legislativului intr-o simpla camera de inregistrare pe tema acestui subiect important, o sfidare, denunta ei, a traditiei dezbaterii democratice in Regatul Unit.

Insa Theresa May pare grijulie sa nu-si arate cartile inainte de inceperea negocierilor.

Ea se limiteaza sa spuna ca vrea sa restituie Marii Britanii suveranitatea, sa reduca imigratia si sa obtina cele mai bune conditii posibile in domeniul relatiilor economice, financiare si comerciale cu Uniunea Europeana.