Uraganul Matthew si-a schimbat traiectoria si loveste Bahamasul cu vant de 185 km/h, in calea sa urmand Florida si alte trei state SUA. Milioane de americani parasesc zonele de coasta pentru a se feri de uraganul ce va redeveni de grad 4 inainte sa loveasca SUA. Matthew a provocat decesul a cel putin 26 de persoane si a distrus mare parte dintre locuintele din sudul Haiti.

Uraganul Matthew se pregateste sa loveasca FloridaFoto: Captura YouTube

UPDATE 10.19 Drumurile din Florida, Georgia si Carolina de Sud si Nord sunt pline, milioane de oameni dand ascultare indemnurilor de a pleca spre centrul continentului.

"Toata lumea din statul nostru trebuie sa se pregateasca pentru o lovitura directa. Daca Matthew loveste direct Florida, distrugerile pot fi catastrofice si trebuie sa fiti pregatiti", a spus guvernatorul Floridei, Rick Scott. Toate cele patru state din calea uraganului au declarat stare de urgenta, iar adaposturile au fost deschise.

UPDATE 09.42 Joi dimineata Matthew loveste parti din Bahamas si se asteapta sa se intensifice pe masura ce se apropie de Florida, a transmis Centrul National pentru Uragane ale SUA. Uraganul de categorie 3 este acum la circa 500 km de West Palm Beach, Florida, iar vanturile sustinute ating 185 km/h. Se asteapta ca Matthew sa devina uragande categoria 4 pe masura ce se apropie de Florida (Reuters).

Uraganul de categoria 3 (pe o scara de la 1 la 5), cea mai puternica furtuna din zona Caraibe din ultimul deceniu, a maturat marti Cuba si Haiti, aducand rafale de vant de 230 de kilometri pe ora si ploi torentiale, provocand pagube in localitati dar si asupra culturilor agricole si a fermelor de animale.

In Statele Unite, peste 1,5 milioane de persoane au fost indemnate sa evacueze coasta sud-estica a statului Florida, iar guvernatorul acestui stat american, Rick Scott, a avertizat locuitorii sa se pregateasca pentru un posibil impact direct al uraganului, ce ar putea fi catastrofic.

''Toata lumea din statul nostru trebuie sa se pregateasca pentru un impact direct'', a spus guvernatorul. ''Daca Matthew va lovi direct Florida, pagubele ar putea fi catastrofice si trebuie sa va pregatiti'', a avertizat Rick Scott.

Meteorologii americani au declarat ca Matthew ar putea lovi Florida - sau s-ar putea apropia periculos de mult de acest stat - in a doua parte a zilei de joi sau vineri dimineata si apoi se va indrepta spre coasta de est, catre Carolina, in weekend, potrivit NBC News.