Fostul comisar european insarcinat cu Concurenta Neelie Kroes a fost, in perioada 2000-2009, directoarea unei societati inregistrate in Bahamas, a carei existenta nu a fost dezvaluita vreodata autoritatilor de la Bruxelles, dezvaluie Le Monde, potrivit News.ro.

Neelie KroesFoto: GMP PR

Le Monde si institutiile mass-media partenere din cadrul Consortiului International al Jurnalistilor de Investigatie (ICIJ) au primit acces la noi documente confidentiale - "Bahamas Leaks" - echivalentul unui adevarat registru al comertului din Bahamas.

Unele dintre cele peste 175.000 de structuri offshore, inregistrate in acest paradis fiscal incepand din 1990, au legaturi cu personalitati politice de prim plan, scrie ziarul francez.

La cinci luni de la dezvaluirea "Panama papers", Le Monde si partenerii sa din ICIJ au primit din nou acces la documente confidentiale despre lumea opaca a paradisurilor fiscale "Bahamas Leaks".

Aceste documente, obtinute de Suddeutsche Zeitung, vizeaza 175.480 de structuri offshore inregistrate in Bahamas in perioada 1959-2016. Ele prezinta echivalentul unui "registru al comertului" in acest paradis fiscal opac si ridica valul de pe identitatea administratorilor unora dintre aceste societati, pana acum anonimi.

Clasata timp de cinci ani intre cele mai puternice femei din lume de catre revista Forbes, Neelie Kroes, fostul comisar european insarcinat cu Concurenta (2004-2009) in Comisia Barroso, a fost directoarea, din 2000 si pana in 2009, a Mint Holdings Limited, o societate inregistrata in Bahamas.

Potrivit "informatiilor noastre", scrie Le Monde, existenta acestui offshore nu a fost dezvaluita vreodata autoritatilor europene, asa cum ar fi trebuit, in declaratiile de interes completate de Kroes la preluarea functiei.

Ea afirma in aceste declaratii ca a renuntat la toate functiile inainte sa intre in Comisie.

Inregistrata in iulie 2000 pe langa autoritatile din Bahamas, Mint Holdings ar fi servit unei importante operatiuni financiare care consta in achizitionarea unor active in valoare de peste sase miliarde de dolari de la filiala internationala in domeniul energiei a Enron, in cadrul operatiunii "Project Summer".

Aceasta operatiune urma sa fie finantata in principal de investitori apropiati familiei regale a Emiratelor Arabe Unite (EAU) si de oameni de afaceri sauditi.

Starea precara a conturilor societatii americane Enron si probleme de sanatate ale principalul investitor al proiectului - fostul presedinte al EAU Zayed Al-Nayane, decedat in 2004 - au fost motivul achizitiei.

Contactata, Neelie Kroes a dezmintit mai intai, dupa care a confirmat ca a fost numita "directoare nonexecutiva" a Mint Holdings.

Prin intermediul avocatilor sai, ea sustine ca societatea sa "nu a fost vreodata operationala' si ca nu a primit vreun avantaj financiar.

Ea afirma ca nedeclararea acesteia la Comisie a fost o omisiune, insa Kroes precizeaza ca faptul ca este mentionata, in documente pe care Le Monde le-a putut consulta, in calitate de administrator al societatii pana in 2009, "este o eroare administrativa".

Prezenta sa in calitate de directoare ar fi trebuit, in opinia sa, sa fie suprimata inca din 2002.

Fostul comisar european se declara "pregatita sa-si asume intreaga responsabilitate" a acestei omisiuni si l-a informat de acest lucru pe actualul presedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Prin functia pe care a detinut-o la vremea respectiva, Kroes a actionat in favoarea liberalizarii pietei energiei, si anume piata pe care evolua Enron si in cadrul careia EAU ocupau un loc preponderent, cu zacaminte de gaze naturale dintre cele mai importante din lume.

In 2005, societatea Mint Holdings, care si-a pierdut scopul initial, a fost reactivata pentru a efectua operatiuni reale.

Nici natura acestor noi activitati si nici cea a fluxurilor financiare care au circulat prin conturile Mint Holdings nu sunt cunoscute, insa ele raman extrem de problematice pentru fostul comisar, care era in functie la vremea respectiva.

Abia cu doua luni inainte de schimbarea portofoliului pe care-l detinea - in 2009 ea devine comisar insarcinat cu Societatea Digitala - Neelie Kroes demisioneaza din functia de administrator al Mint Holdings.