Ministrii de Externe din Statele Unite, Japonia si Coreea de Sud au lansat, intr-o declaratie comuna, un apel la o reactie internationala ferma fata de Coreea de Nord, dupa cel de-al cincilea test nuclear al acestei tari, transmite agentia sud-coreeana de presa Yonhap, citata de Agerpres.

Declaratia trilaterala, semnata secretarul de stat al SUA, John Kerry, de ministrul de externe al Japoniei, Fumio Kishida, si de ministrul de externe al Coreei de Sud, Yun Byung-se, este prima de acest gen in ultimii 10 ani. Cei trei s-au intalnit la New York, in marja Adunarii Generale a ONU, in timp ce Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite dezbate noi sanctiuni impotriva Phenianului.

Partile nu au facut imediat public documentul, dar Yun a afirmat ca acesta face apel la Consiliul de Securitate sa depuna mai multe eforturi pentru a evita noi provocari nord-coreene si sa elimine posibilitatile de eludare a sanctiunilor adoptate anterior.

Pe de alta parte, Washingtonul, prin vocea secretarului de stat, a facut apel la Phenian sa revina la masa tratativelor si sa isi inghete programul nuclear.